Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJE I POSLIJE

Ovako izgledaju pluća osobe koja je oboljela od korone. Do zaraze pacijent nije imao nikakvih težih zdravstvenih problema

Otišli smo u Kliničku bolnicu Dubrava i donosimo vam rendgenske snimke potpuno zdravih pluća jedne osobe srednje životne dobi te snimku pluća te iste osobe koja sada boluje od Covida 19 i na respiratoru je.

Pacijent nije imao nikakvih težih zdravstvenih problema prije zaraze koronavirusom. Pluća pacijenta snimljena prošle godine bila su potpuno zdrava, a današnja slika znatno je drugačija - boluje od korone i na respiratoru je.

Pročitajte i ovo Fadil Novalić Sam potvrdio vijesti Bivši premijer BiH ide u zatvor na četiri godine: Zlouporabio je položaj pri nabavi respiratora Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva

Dr. Nevenka Piskač Živković, internistica pulmologinja iz Kliničke bolnice Dubrava, objasnila je razliku u rendgenskoj snimci. "Što se tiče snimke pluća ja bih je nazvala pulmološki ozbiljnom. Zašto - zato što su promjene obostrane. Zahvaćaju i gornja i donja plućna polja, zapravo gotovo da i nema dijela pluća osim desnog gornjeg koji nije zahvaćen upalnim promjenama."

Ono što liječnike brine - riječ je o osobi srednje životne dobi koja je prije ove bolesti bila gotovo potpuno zdrava. "Osoba nije imala značajnijih komorbiditeta. Imala je povišene vrijednosti krvnog tlaka, međutim nije ni bilo recimo potrebe za uzimanjem lijekova", rekla je dr. Piskač Živković.

Slične snimke pluća, kaže doktorica, moguće su još kod virusne ili atipične upale pluća. No, klinička slika i nalazi su u potpunosti drugačiji. "Mi zapravo ne možemo u potpunosti predvidjeti kojim tempom će se radiološki nalaz pogoršavati. Kod nekih bolesnika to je vrlo brzo - gotovo u danima", veli dr. Piskač Živković.

A one koji se oporave od koronavirusa i koje otpuste iz bolnice liječnici i dalje prate. Kod nekih kao posljedica bolesti i dalje ostaju prisutne promjene na plućima. Obično se radi o onim pacijentima koji su duže vrijeme proveli na respiratoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene