Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prodor koronavirusa

Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ravnatelj, glavna medicinska sestra i liječnica, koje se sumnjičilo da su odgovorni za smrt 18 osoba u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu, nisu krivi. Doznaje se to od odvjetnika Vinka Ljubičića.

Obustavljena je istraga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koju su vodili protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak i liječnice Belite Šurjak zbog smrti 18 korisnika, doznaje se od odvjetnika Vinka Ljubičića.

Općinsko je državno odvjetništvo istragu otvorilo u studenom 2022. kada su ih osumnjičili za navodne propuste zbog kojih je koronavirus prodro u Dom gdje je od komplikacija 18 korisnika umrlo, dok je 15 djelatnika bilo zaraženo, baš kao i 59 korisnika.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić - 1 Posebno istraživanje Dnevnika Nove TV Koga bi Hrvati za premijera? Plenkovićeva se prednost topi, približava mu se jedna osoba

"Nakon što je saslušan čitav niz svjedoka, potom provedeno vještačenje, a zatim i dopuna vještačenja po našem prijedlogu, vještaci su utvrdili da zaista nije bilo nikakvih propusta u postupanju i izvršenju svih obveza koje je nalagao glavni i županijski stožer u domu. Pokazalo se da su oni u domu puno više i savjesnije radili znatno prije nego što je stožer propisivao pojedine nužne radnje", izjavio je za Hinu odvjetnik Ljubičić.

Sumnjičilo ih se, među ostalim, da su postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, da nisu u potpunosti provodili preventivne mjere, kao i da nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije.

Pročitajte i ovo Severina Vučković Jasan stav Na čijoj ste strani - Severine ili suda? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Isto tako, sumnjičilo ih se da nisu pravodobno prijavili pojavu temperature i drugih simptoma, te da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove, niti su imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi.

Sve se pokazalo neosnovano, odnosno da su ravnatelj, glavna medicinska sestra i liječnica radili po pravilima što je rezultiralo obustavljanjem istrage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene