Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada se korona zapravo pojavila?

Otkriveni novi detalji koji produbljuju raspravu o podrijetlu pandemije, u Kini bijesni: "Pročitao sam to izvješće, potpuna je laž"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U obavještajnom izvješću navodi se da se nekoliko Istraživača kineskog instituta za virusologiju u Wuhanu razboljelo još u studenom 2019. te da su bili hospitalizirani.

Američko obavještajno izvješće otkrilo je nove detalja o ozbiljnosti simptoma nekoliko istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Wuhanu. Otkriveno je da su se oni razboljeli još u studenom 2019. godine i bili su hospitalizirani, piše CNN.

U izvještaju State Departmenta, koji je u siječnju objavila Trumpova administracija, navedeno je da su se istraživači razboljeli u jesen 2019., ali se ne spominje hospitalizacija. Kina je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila da je prvi pacijent sa simptomima sličnim COVID-u zabilježen u Wuhanu 8. prosinca 2019. godine.

Još se uvijek ne zna čime su se istraživači zapravo zarazili, istaknuli su iz obavještajne službe i dodali da jedino što znaju sa sigurnošću jest da je koronavirus potekao iz Kine. "Na kraju, još uvijek ništa ne znamo definitivno", kazali su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepoznat izvor zaraze Bivši šef američkog CDC-a o koroni: "Mislim da je taj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija, znate, pobjegao je"

Ravnatelj Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost Wuhan, koji je dio Instituta za virusologiju, oštro demantirao izvješće.

"Pročitao sam ga, to je potpuna laž", rekao je Yuan Zhiming za državni tabloid Global Times. "Te su tvrdnje neutemeljene. Laboratorij nije bio svjestan ove situacije, a ne znam ni otkud takve informacije'', kaže.

Svoju istragu i podrijetlu pandemije provela je i Svjetska zdravstvena organizacija. Oni su zaključili da je mogućnost da je riječ o nesreći "izuzetno niska", a naveli su da "nije bilo izvještaja o respiratornim bolestima kompatibilnim s COVID-19 tijekom tjedana/mjeseci prije prosinca 2019. i nije bilo seroloških dokaza o infekciji kod radnika putem serološkog pregleda specifičnog za SARS-CoV-2".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene