Robert Redfield
Robert Redfield Foto: Afp

Bivši šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da vjeruje da je koronavirus vjerojatno potekao iz laboratorija u kineskom Wuhanu i prigrlio teoriju koju su odbacili brojni epidemiolozi u svijetu i koja je doprinijela napetostima Kine i Zapada.


"Još uvijek mislim da je najvjerojatnija mogućnost da je ovaj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija, znate, pobjegao je", rekao je Robert Redfield, koji je bio na čelu CDC-a u Trumpovoj administraciji, u televizijskom intervjuu za CNN.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Neke zemlje uvode obvezno cijepljenje protiv korone: U SAD-u 150 zaposlenika velike bolnice otpušteno ili su dali otkaz zbog toga Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Danas 43 nova slučaja, preminule dvije osobe: Više županija bez novozaraženih, u jednoj se korona još uvijek ne predaje

"Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika", rekao je Redfield.

Redfield misli da nije vjerojatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo "postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u čovječanstvu i prenosi se s čovjeka na čovjeka" te dodao da nije rekao da je virus namjerno pušten.

Njegovo mišljenje podudara se s drugim dužnosnicima Trumpove administracije poput bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea koji je nedavno rekao da postoji "značajna količina dokaza" da je virus potekao iz laboratorija, ali nije naveo nikakve dokaze.

Fauci se ne slaže s tom teorijom

Šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci koji je služio u Trumpovoj administraciji, a sad i u Bidenovoj, rekao je da se većina javnozdravstvenih dužnosnika ne slaže s "teorijom kineskog laboratorija" kada su ga na brifingu u Bijeloj kući tražili da komentira Redfieldove izjave.

Većina vjeruje da je virus cirkulirao mjesec dana ili više prije nego što je otkriven u Kini i da se za to vrijeme mogao prilagoditi učinkovitijem prijenosu s čovjeka na čovjeka, rekao je Fauci.

Uskoro se očekuje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o istrazi porijekla koronavirusa. Šef tima stručnjaka WHO-a rekao je u veljači da šišmiši ostaju vjerojatan izvor koronavirusa i odbacio teoriju da je virus procurio iz laboratorija.