Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz demantija

Oštro odgovara i ravnateljstvo Doma zdravlja: ''Nije primjereno da kao opravdanje za neizvršenje upute iznose netočne tvrdnje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz ravnateljstva Doma zdravlja Centar demantirali su određene informacije nakon medijskih istupa Nataše Ban Toskić, predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Ravnateljstvo Doma zdravlja centar poslalo je priopćenje nakon izjave Nataše Ban Toskić, predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). Prenosimo ga u cijelosti.

''Nastavno na izjavu djelatnice Doma zdravlja Zagreb-Centar dr. Nataše Ban-Toskić, a koju je dala u ime KOHOM-a i koja je objavljena u medijima, u kojoj navodi 'kako nije dobila BAT-ove (brze antigenske testove), ali i da nema prostor ni vremena u kojem bi mogla provoditi testiranja' napominjemo da je liječnica dobila brze antigenske testove sukladno iskazanim potrebama svoje ordinacije dana 15.12.2021. te također dodatno nove količine testova dana 17.1.2022. temeljem zahtjeva kojeg je poslala dana 14.1.2022. da su joj brzi antigenski testovi bili dostupni i na raspolaganju razvidno je i iz njene kasnije izjave TV medijima od dana 17.1.2022. budući je navela da je u ordinaciji provela testiranje jednog pacijenta.

Napominjemo da je nastavno na uputu Ministarstva zdravstva i HZZO-a za organizaciju BAT testiranja osiguranika od 13.1.2022., Dorn zdravlja Zagreb Centar svim ordinacijama osigurao dodatnu dostavu BAT testova na dane 14.1.2022. i 17.1.2022. sukladno potrebama i trfienjima pojedinih ordinacija, što je provjereno i potvrđeno dopisom od 18.1.2022. u kojem se tražila povratna informacija ako netko nije primio dostavljene testove.

Naime, Dorn Zdravlja Zagreb-Centar unazad više od mjesec dana provodi redovitu distribuciju BAT testova po ordinacijama prema dostupnim količinama i iskazanim potrebama, o čemu su redovito obavješteni svi djelatnici kao i zakupci u prostorima Doma zdravlja.

Vezano uz izjavu u medijima 'da nema prostor' napominjemo da je Dom zdravlja osigurao i dodatne prostore za testiranja gdje god je to moguće kako bi se zadovoljle epidemiološke mjere (izdvojen prostor s posebnim ulazom s ceste kako pacijenti koji dolaze na BAT testiranje ne bi bili u zajedničkim čekaonicama s ostalim pacijentima koji nisu suspektni na COVID).

Takav prostor postoji i na lokaciji zdravstvene stanice Martićeva-Laginjina, te ga i dr. Ban Toskić može slobodno koristiti ukoliko to želi. Također je neistinita tvrdnja djelatnika Doma zdravlja Zagreb-Centar dr. Dragana Solde, a koju je dao u ime Udruge obiteljskih lijecnika kako na svojoj lokaciji Dugave nema adekvatan prostor za testiranje, budući da na toj lokaciji također postoji posebna prostorija s izdvojenim vanjskim ulazom koja se može koristiti za testiranje ukoliko liječnički timovi koji rade na toj lokaciji to žele.

Upravo s te lokacije pojedini liječnici i dr. Dragan Soldo nisu niti iskazali potrebu za testovima iz čega je i jasno razvidno o čemu se tu radi. Svim ordinacijama koji i nisu iskazali potrebu (radi se oko 15 ordinacija) dan je nalog da se BAT testovi svejedno dostave.
Ukoliko djelatnici procjenjuju da nemaju vremena ili ne mogu ili ne žele provoditi BAT testiranje smatramo da nije primjereno da kao opravdanje za neizvršenje navedene upute iznose u javnosti netočne tvrdnje 'kako im nitko nije dostavio testove ili kako nemaju za to osigurane prostorne uvjete'.

Točno je da pojedine lokacije nemaju takve uvjete, radi čega je Ravnateljstvo Doma zdravlja dalo nalog Sluibi zaštite na radu i Tehničkoj službi Doma zdravlja Zagreb-Centar da se napravi poseban izvid svih lokacija kako bi se provjerilo stanje ordinacija i dodatnih prostora odgovarajućih za namjenu BAT testiranja, o čemu postoji pisani izvještaj.

Zaključno napominjemo da je Dom zdravlja već ranije osigurao dodatne izdvojene prostore za tzv. punktove za BAT testiranje na lokacijama Runjaninova, Siget i Kruge koji su u punoj funkciji već mjesecima, kao i posebne prostore za cijepljenje na lokacijama Runjaninova, Šestine i Lučko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna učinkovitost EMA objavila nove podatke vezane za cjepivo i omikron: Ističe se jedan detalj kada je u pitanju booster doza

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na snazi od subote Susjedna zemlja uvela obvezno cijepljenje starijih od 50 godina: Visoka kazna za one koji odbiju

Smatramo da poluinformacije i dezinformacije o raspoloživosti prostomih uvjeta ili BAT testova ne doprinose radnom procesu, omalovažavaju napore svih drugih djelatnika koji predano rade kako bi se osigurala dostupnost cjepljenja i testiranja uz sigurne uvjete rada i zaštitu svih djelatnika i svih pacijenata i korisnika prostora Doma zdravlja u vremenu COVID pandemije.

Takav način izlaganja u javnosti ne doprinosi niti primjerenom informiranju javnog mnijenja koje je zainteresirano za ove teme, a niti samoj ustanovi Domu zdravlja Zagreb-Centar, pa nam je vrlo žao da djelatnici imaju potrebe za takvim izjavama od kojih se Ravnateljstvo Doma zdravlja Zagreb-Centar ovim putem ograđuje'', zaključili su priopćenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene