Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTICANJE NA TERORIZAM

Detalji nove akcije policije! Privođenja u Zagrebu, Zadru i Šibeniku: "Količina govora mržnje na društvenima mrežama dosegla je kritičnu razinu"

Aktualno Galerija Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 3 Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 3 Foto: DNEVNIK.hr Frano Gospić iz Hrvatskih cesta Frano Gospić iz Hrvatskih cesta Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 1 Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 2 Galerija 1/4 >>
Od jutra diljem zemlje policija je u akciji privođenja osoba koje sumnjiči da su javno poticale na terorizam. Mnogi od njih imaju veze i s prosvjedima protiv COVID potvrda, a neki su otprije poznati policiji.

Poruke, objave, statusi i prijenosi na mrežama, transparenti, pokliči, postrojavanje crnokošuljaša. Policija više osoba smatra se odgovornima za sve što se događalo prije, za vrijeme i poslije velikog zagrebačkog prosvjeda, ali ostalih diljem Hrvatske.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam.

O svemu je za Dnevnik izvijestio reporter Nove TV Ivan Čorkalo. Jedan od osumnjičenih je iz Gospića. Policija je na njegova vrata pokucala u ranu zoru. Tamo je bio i Krešimir. Neposredni razlog odvođenja je, kaže, prijenos jedne tribine u Splitu.

Krešimir Berković kazao je kako mu je policija rekla da imaju nalog Županijskog suda u Zagrebu za pretres kuće, zbog sumnje na poticanje terorizma, kao i da se sumnja kako u kući ima oružje bombe i razne naprave. Kako je kazao, izuzeli su "Denisovu informatičku opremu dva mobitela koje koristi i tri mobitela koje ne koristi i laptop". 

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović pretresi od jutra Doznajemo detalje privođenja osumnjičenih za poticanje na terorizam: Sudjelovali u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, poticali na nasilno djelovanje...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pretražuju objekte, automobile, opremu... Policija u pet županija istražuje poticanje na terorizam: Među privedenima i Marko Francišković

U isto vrijeme akcije u Zadru i Šibeniku. Privedena su dva muškarca.

Jedan je već optužen za organizaciju prosvjeda u Zagrebu, a drugi je govorio na prekjučerašnjem prosvjedu na Poljani, a ranije je lancima zaključao vrata gradske uprave. Davor Živković iz Šibenika posvjedočio je kako je osumnjičenome u kuću "došla došla krim policija, njih 7, 8 i rekli su da će izvršiti pretres."

Sve je, kako je naglasio, proteklo u najboljem redu i miru.

Privođenje i u Zagrebu. Osoba dobro poznata policiji koje je uoči referenduma za ulazak u EU skidala zastavu EU na Trgu bana Jelačića. "Danas je policija prema nalogu Kriminalističke policije, služba za terorizam, mog supruga odvela na ispitivanje, o daljnjim događajima ću vas izvještavati", stoji u objavi na društvenim mrežama

Rijetkost je da policija privodi zbog poticanja na terorizam. Ali i to se moralo dogoditi, smatra Marko Rakar. Jer količina govora mržnje na društvenima mrežama dosegla je kritičnu razinu.

Marko Rakar pojašnjava kako sve to može motivirati pojedince da poslušaju takve instrukcije i odu korak dalje, jedan korak previše i stvarno odluče nekom nauditi.

Je li bilo takvih namjera u ovom slučaju, policija će tek utvrditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene