Zbog koronavirusa neke su biskupije već otkazale slavlje svetih sakramenata. Mons. Koren objasnio je koji su naputci dani biskupima te kako će se to odviti u Zagrebu.

Galerija Mons. Zlatko Koren - 2 Mons. Zlatko Koren - 1 Ivan Čorkalo +1 Prva pričest, ilustracija

Preporuke i odluke nacionalnog i lokalnog Stožera pomno se prate i u zagrebačkoj nadbiskupiji. Ivan Čorkalo razgovarao je za Dnevnik Nove TV s mons. Zlatkom Korenom, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Koren je naglasio da su biskupi Hrvatske biskupske konferencije više puta i na više načina razgovarali o cjelokupnom stanju pandemije.

Kutija cigareta, ilustracija Jedan među njima policajac: Kupili pa preprodali najmanje 58 tisuća kutija cigareta i zaradili oko 1,5 milijuna kuna

Bolnica u Italiji, ilustracija 15 godina nije dolazio na posao, primio više od pola milijuna eura plaće: Ostali nisu ni primijetili da ga nema

''Mnogo puta su činili određene preporuke i poticali sve nas na jednu obazrivost, izricali zahvalnost liječnicima i medicinskom osoblju i na poseban način poticali znanstvenike koji traže načina kako bismo se zaštitili od pandemije'', rekao je.

Kada je u pitanju održavanje i slavlje sakramenata svete potvrde, euharistije, pomirenja i prve svete pričesti, nije bilo uputa Stožera koje vrijede na području Hrvatske, već svaki biskup za svoju biskupiju odlučuje što će učiniti, kako će se sakramenti slaviti.

''Nadbiskup je i na svetkovinu Uskrsa i prije toga na Veliki četvrtak rekao kako poziva župnike da zajedno sa roditeljima na prostorima svojih župa pronađu najbolji mogući način za slavlje tih sakramenata. Ovdje je posebno važno da je nama vjernicima izrazito važno slaviti sakramente i da je upravo slavlje tih sakramenta stvara jedan posebni, duhovni imunitet'', istaknuo je mons. Koren.

U većim crkvama bit će jednostavnije održavati slavlje svetih sakramenata, a negdje će se ono održavati u dvorištima crkvi. Sve će biti po propisanim epidemiološkim mjerama.

Ivica Puljak Procurila snimka na kojoj Ivica Puljak pjeva ustaške pjesme, on se oglasio: ''U životu sam napravio neke dobre stvari i neke kojih se sramim''

Glavata želva s udicom u jednjaku stigla na oporavak u Centar za oporavak 01 Udice ugrožavaju živote glavatih želvi: Martin će dobiti novu šansu za život

''Slavlje sakramenta svete potvrde u Zagrebačkoj župi u zagrebačkoj Trnovčici gdje su krizmanici i kumovi bili u crkvi, gdje su se poštivale sve mjere, gdje se držala distanca, a roditelji i ostali članovi obitelji, premda nije bilo pogodno vrijeme, bili su u prostoru oko crkve'', objasnio je.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju