Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji Foto: Afp

Srbija u utorak bilježi novi epidemiološki skok s više od 5400 novozaraženih i 39 umrlih, kao i dodatni pritisak na bolničke COVID odjele, pokazuju posljednji podaci zdravstvenih vlasti.


U zadnja 24 sata od testiranih 18.528 uzoraka 5471 bio je pozitivan na koronavirus, u bolnicama je danas 7205 pacijenata, a na respiratorima ih je više nego dan prije 276, objavilo je srbijansko ministarstvo zdravstva.

O povećanju broja novozaraženih svjedoči i podatak da je uz Beograd, u kojem je i dalje najviše registriranih slučajeva na dnevnoj razini, njih 1406, a još je nekoliko gradova s troznamenkastim brojem potvrđenih infekcija.

Državni tajnik u ministarstvu zdravlja dr. Mirsad Đerlek upozorio je da britanska varijanta korone u Srbiji djeluje "brutalno", zadajući "ozbiljne probleme" zdravstvenom sustavu, tako da medicinski timovi "ulažu posljednje atome snage".

Na pitanje o mogućnosti popuštanja mjera, s obzirom na najave koje se ovih dana mogu čuti iz političko-gospodarstvenih krugova, Đerlek je naglasio kako "za to nema prostora".

U utorak za RTV Srbije rekao je kako su bolnice pune i da treba "mnogo više ozbiljnosti i solidarnosti" da bi se pobijedio koronavirus. Đerlek je najavio da će u kampanji procjepljivanja Srbija u utorak do kraja dana imati više od milijun građana koji su primili i drugu dozu cjepiva.

Srbija cijepi građane susjednih država - 4 U Srbiji tijekom vikenda cijepljeno više od 8500 ljudi iz cijele regije, premijerka Brnabić objasnila kako je to moguće

Slika nije dostupna Imaju više od 5000 zaraženih, bolnice su pune mladih s teškom kliničkom slikom - "Na izmaku smo snaga"

On je ocijenio kako je masovnim cijepljenjem izbjegnuto da Srbija na dnevnoj razini danas ima i više od 100 izgubljenih života. Istaknuvši da Srbija dobiva "dovoljne količine cjepiva", državni tajnik je procijenio da bi do kraja svibnja s dvije doze moglo biti cijepljeno 2,5 milijuna građana.

Za nešto više od godinu dana nakon prvog registriranog slučaja infekcije testirana su 3.406.642 uzorka i potvrđeno 595.489 zaraza, a službeno je prijavljeno 5270 smrtnih ishoda COVID-a, uz neznatan pad stope smrtnosti na 0,88 posto.