Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji Foto: Afp

Direktor Infektivne klinike dr. Goran Stevanović rekao je da situacija uopće nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem COVID pacijenata dostupni još samo za naredna 24 sata.


U Srbiji je situacija alarmantna. "Situacija nije laka, mjesta za COVID bolesnike gotovo su popunjena jer se njihov priljev ne smanjuje. Imamo mjesta za 24 sata ili nešto više od toga. Nakon toga ćemo morati otvarati nove kapacitete", kazao je direktor Infektivne klinike dr. Goran Stevanović.

Vezani članci Cjepivo AstraZenece HZJZ demantirao EMA-u: ''Pogrešno je interpretirana informacija o cijepljenju AstraZenecom'' Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

Zdravstveni sustav, istaknuo je, na granici je izdržljivosti.

"Imamo sve veći broj mlađih pacijenta koji imaju sve težu kliničku sliku. Jedine mjere za koje znamo da daju rezultate jesu razmak, maske i cijepljenje. I to nam je problem, jer se one ne primjenjuju dovoljno", rekao je Stevanović.

Istaknuo je da će pokrenuti inicijativu obaveznog cijepljenja za sve zdravstvene radnike.

"Time bismo zaštitili zdravstvene radnike, zatim bismo povećali stupanj zaštite samih pacijenata i onih koji se liječe i onih koji se ne liječe od COVID-a, a i dali dodatnu motivaciju daljnjem cijepljenju građana", kazao je Stevanović.

U Srbiji se broj novih zaraženih osoba već dulje vrijeme ne spušta ispod četiri tisuće unatoč cijepljenju velikog broja građana. U ponedjeljak je u Srbiji zaraženo još 4512 osoba, a preminuo je 41 oboljeli.

Epidemiolog i član Kriznog stožera, dr. Predrag Kon rekao je da će biti održane konzultacije Stožera i Vlade o protuepidemijskim mjerama. Dodaje da se broj zaraženih u Srbiji "stabilizirao na visokoj razini", no razloga za opuštanje i dalje - nema, piše RTS.