Brojke novih zaraženih u Srbiji ne padaju. U toj je zemlji danas 5225 novozaraženih, a 39 oboljelih je preminulo. Počinje besplatno cijepljenje stranih državljana.


U posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 17.436 osoba. Njih 5225 bilo je pozitivno dok je 39 oboljelih osoba preminulo.

Vezani članci Istraživanje kvalitete nastave za vrijeme pandemije - 5 Kako je korona-nastava utjecala na učenike, nastavnike, ali i roditelje? Učenici iz Osijeka došli su do zanimljivih zaključaka Koronavirus u Srbiji Brojke u Srbiji rastu, bolnice pucaju po šavovima: Nakon vikend-lockdowna liječnici traže potpuno zatvaranje

Prema posljednjim podacima srpskog Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima je 241 pacijent. Ukupno je hospitalizirano 6713 oboljelih.

Srbija cijepi i strance

U Srbiji je obje doze nekog od cjepiva primilo više od 900.000 ljudi. Doza ima toliko da za vikend počinje besplatno cijepljenje stranih državljana. Prijaviti se mogu i oni koji nemaju prebivalište u Srbiji.

A već su cijepljeni i prvi migranti u prihvatnom centru u Beogradu. Prijavilo se njih 530, a dobit će doze AstraZenece. Migranti se u pandemiji smatraju visokorizičnom skupinom.

"Trebamo primiti cjepivo zbog našeg zdravlja. Svi moramo biti zdravi jer svi znaju da se koronavirus dosta širi i da će uzeti puno ljudi. Zbog toga trebamo primiti cjepivo, da bismo bili zdravi", kazao je Bashir Ahmad Shirzay, migrant iz Afganistana.

"Samo zajedno možemo pobijediti COVID i samo ako su svi sigurni, mi ćemo biti sigurni. Hvala puno Srbiji što je prva u Europi koja je počela s cijepljenjem u centru za azilante", rekla je Francesca Bonelli, predstavnica UNHCR-a u Srbiji.

Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

No, trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je i dalje izuzetno nepovoljna. Dr. Marija Zdravković, ravnateljica KBC-a Bežanijska kosa kazala je da su bolnica i njezini djelatnici na izmaku snaga.

"Zaposleni su raspoređeni po drugim bolnicama, a broj pacijenata u ovom trenutku je 220, što dovodi popunjenost kapaciteta na maksimum", kazala je Zdravković.

Rekla je i da su valovi širenja zaraze rezultat prethodnog ponašanja i da se javljaju baš kada se opustimo, a "to koronu čini teškim protivnikom".

"Sve je više necijepljenih mladih ljudi s teškom kliničkom slikom", navela je i dodala da pacijenti koji su primili cjepivo imaju lakše slike ako se zaraze, piše RTS.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr