Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ne damo bolnicu!''

Novi provjed medicinskog osoblja KB-a Dubrava: ''Zaraženi se liječe bez higijenskih uvjeta, bez dnevnog svjetla, doniranim starim respiratorima...''

Novi prosvjed ispred KB-a Dubrava
Novi prosvjed ispred KB-a Dubrava DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Novi prosvjed ispred KB-a Dubrava Galerija 1/1 >>
Uz povike ''Ne damo bolnicu'' nekoliko desetaka medicinskih djelatnika okupilo se na novom prosvjedu ispred KB-a Dubrava. Josip Ćurić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, pročitao je pismo u kojem objašnjavaju zašto prosvjeduju.

''Prosvjedujemo zato što su COVID bolesnike učinili bolesnicima drugog reda. Liječe se u neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, ponegdje bez dnevnog svjetla i bez ispravnih električnih instalacija. Liječe se i doniranim starim respiratorima, u bolnici bez infektologa na punom radnom vremenu i bez mikrobiološkog laboratorija'', navodi se u pismu pročitanom na novom prosvjedu.

Dodaju da prosvjeduju zato što su pacijente istočnog dijela Grada Zagreba učinili pacijentima drugog reda. ''Istok grada ostaje bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350.000 stanovnika, koja je prošle godine učinila 800.000 specijalističkih pregleda, 26.000 hospitalizacija, 168.000 obrada kroz dnevne bolnice, 16.500 operacija, 35.000 CT pregleda... U situaciji kad ostale bolnice Zagreba nisu u stanju poslati ni 50 djelatnika za pomoć kolegama u Dubravi, kako onda možemo od njih očekivati da dodatno zbrinu i naše pacijente'', pitaju se.

''Prosvjedujemo zato što su djelatnike KB-a Dubrava učinili zdravstvenim djelatnicima drugog reda. Bez obzira na svakodnevne iznimne napore, frustrirani su i demoralizirani jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb. Zgrada KB-a Dubrava jedina je zgrada zdravstvenog sustava Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je statički u stanju izdržati i najrazornije potrese. Zato bi KB Dubrava trebala biti tretirana kao jedinstveno mjesto na kojem zdravstvenu skrb u svakom trenutku mogu dobiti sve skupine građana. Zbog iznimne važnosti KBD-a u zdravstvenom sustavu RH pozivamo ministra da jos jednom preispita svoju odluku o proglašenju KB-a Dubrava COVID bolnicom'', zaključuju i pismu koje je pročitao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KB Dubrava Josip Ćurić.

"Ne damo bolnicu!"

"Želimo zaštititi objekt C, da se ovdje i dalje normalno radi", poručili su zaposlenici uz povike "Ne damo bolnicu i naše pacijente!". Sestra Mirela sa spirometrije rekla je da nije u COVID-u. "Ovdje je tužno i otužno, sjedimo i čekamo što će biti s nama. Žrtve smo političke igre. Nitko nas ni o čemu ne izvještava", kazala je.

Njegovateljica Francisa pozvala je sve da se digne u očuvanje bolnice. "Ona je naš drugi dom, a vjerujemo i vaš, kad dođete potražiti pomoć. Želimo njegovati i liječiti i sve pacijente koji boluju i od drugih bolesti. Ova bolnica se sustavno uništava zbog nečijih interesa. Nemojte da nam oduzmu našu bolnicu", rekla je Francisa.

Sestra Mara s kardiologije rekla je da je Dubrava imala najviše transplatiranih pacijenata. "Jedna stvar je imati srce i transplataciju, a drugo je čekati", rekla je i dodala da na COVID odjelu ima pacijenata. "Ljudi iskrivljuju situaciju, trebate tamo doći i vidjeti. Mi smo bolnica koja je uvijek imala izvrsnu kvalitetu", dodala je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualno prijepodne Tomašević žestoko po Plenkoviću, on mu nije ostao dužan: "Zašto držite ljestve Bandiću?", "To što aludirate je malo too much"

Pročitajte i ovo Sanja Vištica Slobodno još 12 kreveta KB Dubrava cijela postaje COVID bolnica, što s onima koji su tamo bili naručeni na redovne preglede?

Sestra Zvjezdana radi u prizemlju psihijatrije na COVID odjelu. "Jako su teški uvjeti, jako je teško raditi. Obećane sestre s Rebra dođu, vide i više se ne pojave. To mi je jako žao. U bolesničkoj sobi nemate vode, nema vode za njegu bolesnika. U sobi je krevet i kisik za bolesnica. Sestara bi trebalo biti po osam u smjeni, rade po četiri", rekla je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene