Prazne ulice New Yorka
Prazne ulice New Yorka Foto: Afp

Svi stanovnici New Yorka moraju se cijepiti do 27. prosinca, u protivnom neće moći na posao, odlučio je gradonačelnik.


Svi Njujorčani će se morati cijepiti ako žele ići na posao. Odluka stupa na snagu 27. prosinca. Poslodavci u javnom sektoru već moraju biti cijepljeni, ali odluka će sada biti proširena na sve zaposlenike u privatnom sektoru, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

"Mi u New Yorku odlučili smo upotrijebiti preventivni štrajk. Imamo omikron kao novi faktor, hladnije vrijeme koje će stvoriti nove izazove s delta varijantom, imamo blagdanska druženja", rekao je gradonačelnik.

Objasnio je da će New York biti prvi američki grad koji će propisati cjepiva za radnike u privatnom sektoru. Mandat za radnike u javnom sektoru koji je stupio na snagu ranije ove jeseni naišao je na glasan otpor, a neki zaposlenici su dali otkaz. Međutim, stope cijepljenja su nakon te odluke porasle, piše BBC.

Na području New Yorka evidentirano je 10 slučajeva zaraze omikronom.

Koronavirus u Berlinu U Njemačkoj provedena anketa o obaveznom cijepljenju: Građani se izjasnili podržavaju li tu mjeru

Bernard Kaić Epidemiolog slikovito opisao simptome prvih oboljelih od omikrona u Hrvatskoj

"Ovo bi bio moj savjet gradonačelnicima, guvernerima, izvršnim direktorima diljem zemlje - koristite mandate cjepiva. Što su univerzalniji, veća je vjerojatnost da će zaposlenici reći - vrijeme je da to učinim. Jer ne možete skakati iz jedne industrije u drugu ili iz jedne tvrtke u drugu. To je nešto što mora biti univerzalno da zaštiti sve nas", poručio je.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju