Bernard Kaić
Bernard Kaić Foto: Robert Anic/PIXSELL

Epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kakve simptome ima prvo dvoje oboljelih od omikron soja koronavirusa u Hrvatskoj.


Prva dva slučaja zaraze omikronom, novim sojem koronavirusa, potvrđena su u Hrvatskoj.

Epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kakve simptome imaju oboljeli.

''Povišena temperatura i kao da ih je vlak zgazio. Ili autobus. Trajali su nekoliko dana'', kazao je slikovito na konferenciji za medije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Bernard Kaić Prva dva slučaja omikrona otkrivena u Hrvatskoj: ''Ne možemo još potvrditi izvor zaraze''. Otkriveno i kada počinje cijepljenje djece

Dodao je da su oba pacijenta ispitana i da su uzeli njihove kontakte. ''Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili skupa. Sudionici tog poslovnog skupa su isto kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je 13 već bilo. Na skupu je bilo i stranaca'', kaže Kaić. Kazao je i da su oba oboljela pacijenta cijepljena.

''Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških do teških oblika bolesti prilično solidna, oko 90 posto čak, kažu. Zaštita je solidna, a prerano je za reći kolika je zaštita od blažih oblika. Ali prilično brzo ćemo doći i do tih podataka'', rekao je.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju