Koronavirus u Berlinu
Koronavirus u Berlinu Foto: Afp

Građani Njemačke podržavaju obavezno cijepljenje odraslih i strože mjere, rezultat je ankete Deutschlandtrend. Ispitanicu su zabrinuti zbog novih varijanti virusa kao što je omikron, kao i zbog straha od uskih grla u medicinskom zbrinjavanju oboljelih.


Građani Njemačke podržavaju obavezno cijepljenje odraslih i strože mjere, rezultat je ankete Deutschlandtrend.

Šest od deset ispitanika zabrinuto je zbog novih varijanti virusa kao što je omikron. Isto toliko njih – i time osjetno više nego koncem prošle godine – strahuje od uskih grla u medicinskom zbrinjavanju oboljelih. Svaka druga ispitana osoba plaši se samoće i toga da će se u idućim tjednima morati odreći susreta s rodbinom, prijateljima i poznanicima. U usporedbi s prosincom 2020. porasla je i zabrinutost zbog ekonomskih posljedica pandemije, objavio je Deutsche Welle.

U četvrtak, 2. prosinca savezna i pokrajinske vlade usvojile su oštrije mjere za suzbijanje korone. Većina građana podržava taj kurs. Šezdeset posto ispitanih reklo je da dosadašnje mjere nisu dovoljne - što je najveći postotak po tom pitanju od izbijanja pandemije. Samo 20 posto njih smatra da su dosadašnje mjere primjerene aktualnoj situaciji, dok ih 17% misli da su pretjerane.

Ilustracija Njemačka planira uvesti obavezno cijepljenje za određena zanimanja

Uvođenje obaveznog cijepljenja ima sve više pristalica, ali većina podržava i isključivanje publike s nogometnih utakmica Bundeslige, stroža ograničenja kontakata, kao i zatvaranje barova, kafića i božićnih sajmova.

Policija u Njemačkoj, ilustracija Njemačka uvodi lockdown za sve koji nisu cijepljeni: Neće moći u restorane, trgovine, na okupljanja...

S druge strane, ponovno zatvaranje trgovina i restorana naišlo bi na negodovanje. Ispitanici se najviše protive ograničenjima u školama i vrtićima.

Ankete su pokazale i da se u politici, njemački državljani protive bržoj dodjeli državljanstva doseljenicima.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju