Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mnogo je razloga

Ne prestaju gužve pred punktovima za cijepljenje: "Cijelo vrijeme sam bila na granici. Sad sam odlučila definitivno da se treba cijepiti"

Aktualno Galerija Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Foto: DNEVNIK.hr Veliki redovi za cijepljenje - 6 Veliki redovi za cijepljenje - 6 Foto: DNEVNIK.hr +0 Veliki redovi za cijepljenje - 5 Galerija 1/5 >>
Danas je čak 59 preminulih od ili uz koronu. Porast brojeva novozaraženih i mrtvih ili najava uvođenja COVID potvrda - koji god da je razlog, Hrvati su pohrlili po cjepivo.

U Zagrebu je otvoreno čak osam novih punktova i pred svima se čekalo u redu. A Ministarstvo zdravstva ima novi plan - otvaraju se stotine novih cjepnih mjesta, ali i tisuću mjesta za testiranje.

I prije početka cijepljenja - na osam novih zagrebačkih lokacija oko doma zdravlja, stvorili su se redovi za cijepljenje.

"Nismo baš tako blizu, ali mislili smo bolje nego na Velesajmu, ali sad si mislim možda bi tamo bila manje gužva, tu je jako gužva", rekla je Vera iz Zagreba za Dnevnik Nove TV reporterki Martini Bolšec Oblak.

Među cijepljenima od danas je i trudnica Marijeta. Strah od cjepiva pobijedila je struka - kaže kojeg god liječnika je pitala dobila je isti odgovor - cijepite se.

"Cijelo vrijeme sam bila na granici, kao – bih, ne bih. Prva tri mjeseca uvijek je rizično, ali sad sam odlučila definitivno da se treba cijepiti", rekla je Marijeta iz Zagreba.

Mnogi su po cjepivo došli zbog - COVID potvrda.

"Inače se iskreno ne bih cijepila da mi fakultet nije rekao da ne moram. Tako da je to čisto zbog toga", komentirala je studentica Lana.

Tko će i kada na zagrebačke fakultete ulaziti s COVID potvrdama - detalji će se znati za koji dan.

"Mi se moramo zaštiti i poštovat ćemo odluke Stožera - COVID potvrda ili testiranje", izjavio je rektor zagrebačkog sveučilišta, Damir Boras.

Pročitajte i ovo Epidemiolog Dobrica Rončević i Katarina Jusić zaraza bukti U Primorsko-goranskoj županiji cijepi se sve više djece: "Motiv je i to da mogu pohađati i izvanškolske aktivnosti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste broj hospitaliziranih Teško stanje u KBC-u Split: "Na respiratoru 37 ljudi, od toga dvije trudnice"

Testirat će se i necijepljeni učitelji, ali ni tu se još ne znaju detalji. Učenike, kaže Fuchs, za sada ne planiraju testirati. Ali se zato, odlučeno je kasno poslijepodne, uz stotine cijepnih mjesta, uvodi i tisuću novih mjesta za testiranje. Baš kao u vrijeme turističke sezone.

U otkrivanju novih slučajeva i sojeva trebao bi Infektivnoj klinici pomoći i milijun kuna vrijedan uređaj američkog veleposlanstva -za sekvenciranje virusa i bakterija. No bez obzira na to koji je soj u pitanju - ovih dana testira se puno, pa je važno ne zaboraviti…

"Onaj koji ima simptome i ako nema mogućnosti testirati se, a svjesni smo i pokušat ćemo ubrzati i prošiti kapacitet, treba ostati u izolaciji i držati svih mjera", navela je Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević.

I cijepiti se - jer bolnice se ovih dana, ističu liječnici, pune necijepljenim mlađim osobama.

Sukobi između ljudskih prava

Profesorica Sanja Barić komentirala je i uvođenje obveznih COVID potvrda u javni sektor. Smatra da se izdavanje COVID potvrda na temelju testiranja može ukinuti - samo ako se takva odluka uvede temeljem Zakona.

Stožer je, podsjetimo, najavio mogućnost uvođenja te mjere početkom siječnja. No, prema profesorici Barić takav bi potez značio uvođenje obveznog cijepljenja, što nije odluka koju može donijeti Stožer.

Na temu otkaza zaposlenicima koji se odbijaju testirati, rekla je kako je riječ o sukobu između dva ljudska prava što je trebalo biti unaprijed regulirano.

"Postoji mogućnost da će radnici te sporove i dobiti na sudovima. Ali nije posve jasno, mogu se izvući i ovakva i onakva tumačenja. Ja bih našla način da kažem da je otkaz ugovora o radu pretjerana sankcija. Ja bih išla uvijek na nizu mjeru. Ostani doma, neću te platit, ali nećeš dobit otkaz", komentirala je.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene