Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KARTA HZJZ-A

Najbolji i najgori! Ovaj grad je najlošiji po procijepljenosti: "Neukost je jedan od velikih problema"

Četvrti val koronavirusa jenjava, no bolnice pad brojki još uvijek ne osjete. Dok se čekaju rezultati analize je li novi soj omikron sigurno u Hrvatskoj, Zavod za javno zdravstvo objavio je nove podatke o procijepljenosti. Iako je odaziv na cijepljenje posljednjih tjedana solidan, stručnjaci kažu - da bi predahnuli, trebalo bi to ići puno bolje.

Prema najnovijoj karti HZJZ-amala općina Sali diči se s 65 posto cijepljenog stanovništva. Načelnik Općine Sali Zoran Morović kaže kako je dolazak turističke sezone, od koje živi većina stanovništva, sigurno doprinijelo procijepljenosti. Ističe i kako nijedan od šestotinjak turista nije prije odlaska s otoka bio pozitivan.

Zato ne ide, pa ne ide u Općini Vrhovine. Cijepili su tek oko 17 posto stanovnika, ali kažu kako tu živi trećina manje stanovnika nego što je u službenoj statistici. Silvana Mladenovska, liječnica obiteljske medicine iz Vrhovine, kaže kako ambulanta broji oko 300 pacijenata, a polovica je cijepljena, uglavnom starijih stanovnika.

Od gradova je najbolja Rijeka s 47,85 posto procijepljenosti, zatim Osijek s 47,65 posto, a onda Zagreb s 44,59. Najlošiji je Split s 35,5 posto cijepljenih. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KARTA PROCIJEPLJENOSTI Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kartu procijepljenosti za cijelu Hrvatsku. Pogledajte stanje po općinama

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Posljedice pandemije i necijepljenja Zbog koronavirusa nam bolnice pucaju po šavovima: Reduciran hladni pogon, a ostaje strah da najgore tek slijedi

Prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, predstojnik splitske Klinike za infektologiju, smatra da su svemu kumovale društvene mreže. "Vidjeli ste da su i u Danskoj iste informacije imali s društvenih medija, ali ljudi shvaćaju o čemu se radi. Mislim da nam je neukost jedan od velikih problema. Društvene mreže su kumovale tome da ti koji ne mogu razumjeti budu potpuno zbunjeni", kazao je dr. Ivić.

Iako brojke posljednjih dana padaju, predaha za bolnice nema. Predstojnik splitske Klinike za infektologiju kaže kako ulazimo u četvrti tjedan platoa visokog intenziteta. Splitska bolnica stalno je puna - trenutačno ima 180 bolesnika, od kojih je 30 na respiratoru.

Što će donijeti omikron - još se sa sigurnošću ne zna. Dr. sc. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašava kako manji broj oboljelih nije razlog za opuštanje. 

Ide se i u pilot-projekt. Plan je da se testiraju cijepljeni zdravstveni djelatnici u desetak bolnica. Hoće li to prijeći u praksu - ovisi o tome što će pokazati rezultati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene