Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ NOVIH MJERA

Nacionalni stožer: "U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule dvije osobe"

Alemka Markotić
Alemka Markotić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Alemka Markotić Galerija 1/1 >>
U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirana su 1722 uzorka, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o najnovijem stanju s virusom. "Imamo 136 novih slučajeva zaraze, preminule su dvije muške osobe", rekao je i dodao: 

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere Slika nije dostupna Sastao se s ravnateljem Beroš u Zagorju: Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama postaje centar za COVID?

"Broj aktivnih slučajeva danas je 2212. Preminula su dva muškarca, jedan u KBC-u Osijek (1937. godište) i jedan u KBC-u Split (1940. godište), obojica s opsežnim pridruženim bolestima. Do danas je ukupno zabilježeno 8311 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 173 preminulo, a 5926 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 7519 osoba. Do danas su ukupno testirane 152.824 osobe, od toga 2364 u posljednja 24 sata", kazao je. 

Ministar Davor Božinović govorio je o sastanku s lokalnim stožerima. Kazao je da će lokalni stožeri morati malo preciznije detektirati žarišta kako bi se donijele mjere.

Danas ipak bez novih mjera za žarišta

Nove mjere danas nisu najavljene. 

"Radit će se na tome da što više toga ostane otvoreno, da bude što manje zatvaranja i da lokalni stožeri preciznije detektiraju žarišta kako mjere koje se donose ne bi pogađale sve diljem Hrvatske", pojasnio je.

"Ako vidimo da svi stožeri imaju slične zahtjeve, onda se može donijeti mjera za cijelo područje RH. Ovo nije bio sastanak na kojem se planiralo donijeti određene mjere. Očekujem da će županijski stožeri organizirati život kada je u pitanju borba protiv korone na način da će pratiti situaciju i primjenjivati mjere, donositi odluke i pratiti situaciju tako da kontroliramo sve ono što za RH predstavlja izazov", kazao je. 

Otkrio je i da se na sastanku razgovaralo o novim režimima na granicama, no nije govorio o detaljima. Još je jednom ponovio: 

"Treba što preciznije detektirati žarište, detektirati kontakte, a da sve okolo normalno funkcionira, reagirati treba tamo gdje se nešto pojavi, a život neka normalno ide dalje", kazao je. 

Ministar Beroš očekuje da će broj zahtjeva za testiranje pasti kako turisti budu odlazili iz Hrvatske. Pojasnio je i zašto je danas ujutro bio ljutit. 

"Na samog sebe sam ljut. Naravno da sam ljut što se čeka. Da pojedine države nisu uvele obvezu testiranja, vjerojatno te gužve ne bi ni bile i teško je prilagoditi se odmah. Očekujem da me svatko tko ima problem nazove i da nađemo rješenje", odgovorio je. 

Plaća liječnicima i ako se "privatno" zaraze

Komentirao je i nagađanja da će zdravstveni radnici koji se svojom krivnjom zaraze koronavirusom biti novčano kažnjeni.

"Ako se zdravstveni radnik zarazi obavljajući svoj posao, dobit će plaću koja je prosjek tri zadnje. Oni koji se zaraze izvan bolnice dobit će naknadu od osnovice. A treća kategorija, oni koji su bolesni, dobit će naknadu za bolovanje", odgovorio je Beroš. 

"Nije točna tvrdnja da zdravstvena ustanova nije isplatila nekome plaću zato što je zaražen", pojasnio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je odluku o maturalnim putovanjima. "Izdali smo u četvrtak preporuku da se ne putuje u inozemstvo. Neprimjereno je da se putuje na više dana i da se s ovim rizičnim situacijama proširi virus uoči početka škole." 

Božinović je kazao kako im se treba na vrijeme javiti za žarišta kako bi oni mogli reagirati na vrijeme. "Novih mjera će sigurno biti, lokalni stožeri nam se češće trebaju obraćati, mi bismo bili efikasniji", kazao je.

Profesorica Alemka Markotić komentirala je porast broja pacijenata u bolnicama. "Nema velikog porasta, ali ti će se brojevi povećavati. Očekivano je da će neki pacijenti razviti i teže simptome. U iduća dva tjedna vidjet ćemo koliko je taj virus ušao u populaciju starije dobi, cijelo vrijeme apeliramo na odgovorno ponašanje", kazala je.  

Na konferenciji za medije rečeno je kako su u subotu bile 62 svadbe s više od 100 uzvanika. 

Izjave uoči sastanka Nacionalnog stožera s lokalnima

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kratko nakon sastanka kako je sigurno da škola počinje 7. rujna. O ostalim detaljima nije želio govoriti. 

Ministar Davor Božinović kratko je poručio da će se mjere odnositi na određena područja i gašenje lokalnih žarišta.

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima uoči sastanka te rekao kako su predstavnici lokalnih Stožera puno informiraniji o svim izazovima koji se nalaze na njihovu teritoriju, što se pokazalo i u prošlosti.

"Stoga ćemo o svemu razgovarati i vidjeti i dogovoriti se jesu li potrebne kakve nove mjere, u kojem kontekstu i na kojim područjima", kazao je. 

"Inventivnost domaćeg puka u nalaženju načina zabave dovela je do širenja zaraze. Kada nema klubova, oni se okupljaju na plažama", rekao je Beroš i najavio da će dogovoriti jesu li negdje potrebne nove mjere.

Naime, neke županije i dalje imaju relativno dobru epidemiološku situaciju, dok su neke debelo u crvenom.

Kako bi se smanjile gužve na testiranju na COVID-19 u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar i riješili zaostaci, tijekom jutra je najavljeno kako će dio uzoraka u sljedećih nekoliko tjedana preuzimati Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U nedjelju je bilo 275 novih slučajeva koronavirusa, pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 2203, dok je na respiratoru 12 pacijenata.

22. kolovoza Hrvatska je imala rekordnih 306 novozaraženih. 

Od danas su na snazi nove mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju. Uvedene nužne epidemiološke mjere su: na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Mjera rada barova do ponoći produžena je do 7. rujna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene