Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE MJERE i NA GRANICI

Stožer produljio mjere do 15. svibnja, Capak otkrio da će oni koju su preboljeli COVID dobivati samo jednu dozu cjepiva: "Druga doza ne doprinosi imunosti"

Na konferenciji za novinare ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je kako će oni koji su preboljeli COVID dobivati jednu dozu cjepiva, osim u slučaju ako su primili AstraZenecu. Tada će ipak primiti i drugu dozu. Ministar Beroš govorio je o platformi Cijepise, ali i o izvidima oko stranice koronavirus.hr.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14507. Prošlog petka bilo je 2529 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 2237 pacijenata, od toga su 253 na respiratoru. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera Slika nije dostupna Diskriminirani Plesači već četiri mjeseca van pogona: "Sve već teško psihički podnosimo, apsurdno je da svi mogu trenirati osim nas". U jednoj primjedbi ih podržao i HZJZ

Preminula je 41 osoba. Četiri preminule osobe nisu imale komorbiditete, a najmlađa preminula osoba imala je tek 26 godina.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 332183 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7081 preminula, ukupno se oporavilo 310595 osoba, od toga 2337 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 33938 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.804.187 osoba, od toga 9282 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 29. travnjem utrošeno je 872.726 doza, a cijepljeno je 682.757 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 490.230 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 189.969 osoba. Za 2558 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

Pada tjedni broj zaraženih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objavio je kako ovog tjedna bilježimo 13,5 posto manje zaraženih nego u prošlom tjednu, a jučer je postignut rekord u broju cijepljenih u jednom danu - cijepljeno je 46.887 ljudi.

Trenutna incidencija na 100.000 stanovnika je 699,3, najniža je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Među zemljama EU-a Hrvatska je po incidenciji na 25. mjestu, a po smrtnosti na milijun stanovnika na 19. mjestu.

Danas je udio pozitivnih 21,6 posto od ukupno testiranih, a u zadnjih 14 dana bio je 23,7 posto. HALMED je dosad primio 2806 prijava nuspojava na cjepivo - 1349 za Pfizer, 217 za Modernu i 1258 za AstraZenecu.

Cjepiva štite od indijske varijante

Alemka Makotić rekla je kako je 90 posto dokazanih sojeva u Europi britanski soj koronavirusa, a što se tiče brazilskog i južnoafričkog soja, nije zabilježen porast tih sojeva. 

"Za sada su sedam država EU-a i Norveška identificirali oboljele od indijskog soja, a dobra je vijest, po svemu sudeći, da na nju će cjepivo djelovati", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić. 

Rekla je i kako broj zaraženih u Europi već tri tjedna pada, ali je i dalje previsoki dnevni broj novooboljelih, u deset zemalja ih je više od 500 na 100.000.

Produljene mjere do 15. svibnja

Ministar Božinović govorio je o epidemiološkim mjerama

"Iako je situacija nešto povoljnija, to ne znači da se možemo opustiti i popuštati mjere. Stožer je do 15. svibnja produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice RH. Izmjene su za osobe koje u RH dolaze iz EU-a ili šengenskog prostora, a ulazak im je omogućen na temelju brzog antigenskog testa. Oni više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Hoće li ga raditi, ovisi o zemljama u koje se vraćaju", rekao je.

"Osobe koje su preboljele COVID te su cijepljene jednom dozom cjepiva imat će izuzeće od obveze predočenja negativnog testa ili karantene. Stožer je donio i šest regionalnih odluka, za Grad Zagreb i Šibensko-kninsku županiju produljeno je trajanje mjera koje su na snazi do 15. svibnja. Za Zadarsku i Brodsko-posavsku također, ali do 9. 5. za Zadarsku, a do 16. svibnja za Brodsko-posavsku. Imamo i ublažavanje mjera u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabrana prodaje alkohola bit će od 22 do 6, a ne od 20 do 6 kao do sada. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moći će se odrediti u trajanju od 6 do 22 a ne do 20 sati. Nema više ograničenja za škole stranih jezika. U dolini Neretve stavljaju se izvan snage odluke za Metković, Ploče i Opuzen. Primjenjuju se samo mjere uvedene na nacionalnim odlukama", rekao je Božinović.

Beroš o apsurdu s prijavom na platformu Cijepise

Ministar Beroš govorio je o platformi CijepiSe te rekao kako je jučer naručeno više od 890 osoba.

"Mailovi su upućeni i u fazi smo očekivanja odgovora na ta traženja. Prema mojim informacijama, platforma radi, teškoće su otklonjene, stalno sam u komunikaciji s informatičarima", rekao je Beroš. 

Komentirao je i slučaj o kojem je pisao portal DNEVNIK.hr te kazao kako očito osoba nije upisana u CEZIH kada je cijepljenja.

"Moja isprika njoj. Ponovit ću svim cjepiteljima da moraju adekvatno unositi cijepljene osobe", rekao je ministar, no potom su ga novinari ispravili i rekli kako osoba nije cijepljena ni prvi put. Zatim je njegova suradnica rekla kako spomenuta žena ima dvije opcije - ili pričekati drugi krug pozivanja ili se obratiti svojem liječniku.

"Gospođi su opet ponuđena dva termina. Jedan idući tjedan i za docjepnu dozu, ima priliku ponovo propustiti svoj termin. Ako odbije, sustav će je ponovo pozvati. Od srijede možemo ponuditi i termin za cijepljenje Pfizerom. Može pričekati svoj krug, a može se javiti svom liječniku. To su dvije opcije", rekla je.

Novinari su pitali o preporukama HZJZ-a za predizborne skupove za lokalne izbore. Krunoslav Capak rekao je kako se smatra da ne bi bilo primjereno da se na takve skupove pozivaju izvođači ili da se pripremi i dijeli hrana i piće. 

"Smatramo da su izbori važni i da se trebaju održati, ali pod epidemiološkim okvirom u ovakvoj situaciji", kazao je Capak. 

O koronavirus.hr

Ministar Beroš upitan je zašto za pokretanje stranice koronavirus.hr nije proveden javni natječaj te kako je odabrana baš tvrtka Media val.

"Očekivao sam ovo pitanje pa sam se i pripremio", rekao je i pročitao svoj odgovor.

"U tom trenutku, u ožujku 2020. gledali smo Italiju i predviđali stanje i kod nas. Nismo mogli odgovoriti na sve upite građana, bio je to period u kojem smo se snalazili, bilo je vrlo teško prikupiti sve informacije, javljali su se šumovi prema javnosti, a javila se i potreba da se uspostavi svojevrsni servisni centar za građane kako bi se suzbio strah koji je bio više nego prisutan. Zatražili smo mišljenje o izuzeću od javne nabave. Cijena bez PDV-a bila je 899.000 kuna ", kazao je. 

"Spomenuta agencija nije napravila samo web i društvene mreže, već je 6 i pol mjeseci svaki dan pratila stanje i analize i odgovarala na upite građana. Komunicirali su svaki dan i s nama i svim institucijama. Bila je i servis za građane kada je Zagreb pogodio potres, osmislili su propusnice, kampanju za starije osobe... Uložili su 6036 radnih sati, objavljeno je 3000 tekstova i odgovoreno na 10 tisuća upita", nabrojio je ministar. 

"Kao ministar sam zadatak dao stručnim službama, a nije posao ministra miješati se u rad stručnih službi, javne nabave, financije, informatiku... Valjda postoji način kako se cijena dogovara sukladno radnim satima, onome što netko nudi. Ne mogu govoriti o načinu formiranja cijene", rekao je Beroš.

Onima koji su preboljeli dovoljna jedna doza

Capak je odgovorio na pitanje o antigenskim testovima. 

"Mi smo s jučerašnjim datumom objavili jednu dopunu o cijepljenju, a pribrajanje pozitivnih na antigenskom testu broju oboljelih, to se ne pribraja broju PCR-a i to se tako radi u više od pola europskih zemalja. Mislimo da trebamo biti među prvima koji će to prihvatiti, a s tim smo preuzeli i određeni rizik jer ti testovi nisu osjetljivi kao PCR. Ipak, došlo je do veće osjetljivosti tih testova kod proizvođača, a ona je od početka bila oko 40 do 60 posto, a sad imamo one koji imaju osjetljivost veću od 90 posto", objasnio je. 

Ravnatelj HZJZ-a rekao je kako osobe koje su preboljele COVID-19 trebaju jednu dozu cjepiva jer sada već postoje dokazi da druga doza ne doprinosi imunosti, rekao je Capak. 

"Druga doza nakon preboljenja ne doprinosi razini antitijela, što je dokazano malim istraživanjem koje je provela klinika Fran Mihaljević. To se ne odnosi na one cijepljene AstraZenecom, za njih smatramo da trebaju primiti i drugu dozu", pojasnio je. 

Rekao je kako u ovom trenutku ne možemo znati koliki je broj osoba u Hrvatskoj želi cijepiti, ali prema anketama od prije nekoliko mjeseci oko 25 posto ispitanih reklo je da se ne želi cijepiti. 

"Ne znamo koliko je ljudi prijavljeno kod liječnika obiteljske medicine, kojih ima više od 2000", kazao je Krunoslav Capak.

"Cijepit će se 7 dana u tjednu, 12 sati dnevno jer tako glasi odluka ministra zdravstva. Ići će se po prioritetima, prvo moramo isprazniti sve koji su se prijavili na platformu i obiteljskim liječnicima. Na nekim mjestima završavamo još drugu fazu, a istovremeno provodimo i treću. Prioritet su prosvjetni djelatnici, turistički, pa i novinari", rekao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene