Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastala opća zavrzlama

Nacionalni stožer objasnio veliku razliku u brojkama novozaraženih koronavirusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na koji način je došlo do razlike u objavljenim brojkama.

Nacionalni stožer danas je objavio da imamo 92 pozitivna slučaja, a na stranici koronavirus.hr satima je stajao podatak o 126. Kako su naveli u Stožeru, problem se pojavio tijekom nekoliko dana proteklog tjedna zbog tehničke poteškoće.

Laboratoriji u Istarskoj županiji, priopćeno je iz Stožera, nisu uspjeli unijeti podatke u platformu. Na nacionalnoj razini došlo je do nižih očitanja. Naime, platforma se očitava svakoga dana u 12:45 te se podaci pripremaju za konferenciju za medije ili priopćenje Stožera civilne zaštite RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet zavrzlama s brojevima Kako to, kako to? Na službenoj je stranici znatno više novih slučajeva nego što je to objavio Stožer

Pročitajte i ovo Grafika Kada bi dan trajao duže Puno i previše! Čovjek provede do 11 godina svog života buljeći u ekran

"Tijekom prošlog vikenda, točnije od četvrtka do ponedjeljka, 9. do 13. srpnja 2020., dogodile su se tehničke poteškoće radi kojih laboratoriji u Istarskoj županiji nisu uspjeli unijeti podatke u platformu, te je radi toga došlo do ukupno nižih očitanja platforme na nacionalnoj razini.

Greška je uočena, no do popravka tehničke greške podaci nisu objavljivani, a od Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ministar Beroš je zatražio službeno očitovanje, o čemu je izvijestio na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH održanoj u ponedjeljak, 13. srpnja 2020.

Brojevi oboljelih koje je objavio Stožer civilne zaštite RH od ponedjeljka do danas su točni, a podatak o oboljelim osobama za period od 9. do 12. srpnja 2020. će se ispraviti temeljem službenog očitovanja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije", navodi se u priopćenju Stožera.

Velika razlika u objavljenim brojevima

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je na konferenciji za novinare objavio da su u Hrvatskoj 92 nova slučaja koronavirusa. Provjerili smo, kao što činimo svakoga dana, podatke objavljene i na službenim stranicama Vlade za praćenje situacije s koronavirusom i nemalo se iznenadili – na grafičkom prikazu za dan 15. srpnja stajalo je, i još stoji, da je broj novozaraženih u Hrvatskoj 126.

I ranije se događalo da se brojevi koje objavi Nacionalni stožer ne poklapaju s onima iz županijskih, no tu je riječ bila o različitom 24-satnom periodu koji se uzima u obzir po stožerima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene