Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu u Hrvatskoj - 1
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu u Hrvatskoj - 1 Foto: Igor Kralj/PIXSELL

O najnovijim informacijama o epidemiji koronavirusa na konferenciji za medije izvještava Nacionalni stožer civilne zaštite.


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je 8 novooboljelih što je ukupno 113. Prosječna dob oboljelih je 42,6. Jednom pacijentu pogoršano je zdravstveno stanje i na respiratoru je, ali je stabilno.

Vezani članci Nacionalni stožer za civilnu zaštitu - 2 36 novozaraženih, oboljeli i hrvatski vojnici u Litvi! Naljutio se Beroš: ''Neki liječnici namjerno su skrivali opremu...'' Nacionalni stožer civilne zaštite U Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom, ministar Beroš objavio i dobre vijesti

Čelnica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da svi ostali imaju blaže simptome bolesti. I ona i ministar ponovili su da je nužno držati se preporuka kako ne bismo dobili teže oblike bolesti. ''Za sve opcije se spremamo, ali najvažnija je prevencija'', poručila je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je gotovo 13 tisuća ljudi u samoizolaciji, a da liječnici u svom sustavu mogu vidjeti koji njihovi pacijente imaju epidemiološke mjere.

Kontrolirat će se i dječja igrališta

Ministar Davor Božinović rekao je da ima neodgovornog ponašanja i da se ne pridržavaju svi mjera. Apelirao je na sve da ostanu doma, osim onih koji moraju na posao, u ljekarnu, bolnicu i trgovinu, ali i to prema pravilima. Najavio je da će aktivirati lokalne stožere, ali i policiju kako bi pojačano kontrolirati pridržavaju li se mjera. Posebno je izdvojio da se treba voditi računa o provedbi mjera na dječjim igralištima, sprovodima i svadbama.

Rekao je da međunarodni promet roba ide bez problema. Jutros je razgovarao sa slovenskim kolegom i dogovorio da hrvatski vozači kamiona neće morati ići u konvoje, nego će moći na druge granične prijelaze, prije svega Rupa-Pasjak. Tako će roba što prije doći na hrvatske police. Kaže da jučer u Hrvatsku nije ušao nijedan strani državljanin, osim onih u tranzitu.

Više neće objavljivati lokacije oboljelih

Capak je rekao da se još istražuju okolnosti kako su oboljeli. Neće više objavljivati lokacije novozaraženih kako ne bi došlo do stigmatizacije. ''Piše se po društvenim mrežama, susjedi ih izbjegavaju'', rekao je Capak. U KB-u Dubrava pozitivna su tri liječnika, pa je lako moguće da se zarazi i netko od pacijenata jer nisu svi mogli biti otpušteni iz bolnice.

Ministar Beroš rekao je da postoji plan popunjavanja kreveta. Tek kad se popune svi u Klinici za infektivne bolesti, punit će se KB Dubrava.

Capak je izvijestio da ga je bivši ministar i šef zadarske interne Dario Nakić pitao što da radi jer se vratio s Malte, koja nije na popisu zemalja nužnih za samoizolaciju. Kasnije je rekao i da je kratko bio u tranzitu na aerodromu u Austriji. ''Kad sam sve provjerio, rekao sam mu da može raditi'', objasnio je Capak zašto Nakić nije u samoizolaciji, a vratio se iz inozemstva.

Izvijestio je da je ukupno zaraženo 11 liječnika, a nema podataka za medicinsko osoblje.

Ograničit će se kupovina po osobi?

Markotić je komentirala i da ni za jedan lijek nema jasnih podataka da je učinkovit. Lijek za malariju, HIV i ebolu - njima se pokušava analizirati koji bi mogli biti kandidati za liječenje. ''Za te lijekove se čini da je možda mogao pomoći, ali nema dovoljno jasnih studija koji potvrđuju učinkovitost'', objasnila je.

Božinović je apelirao na sve da se pridržavaju mjera i naglasio da mjere nisu ugrozile normalno funkcioniranje zajednice. ''Ako bude više neodgovornog ponašanja, mjere će morati biti restriktivnije. To ovisi o svakom građaninu. Hvala svima koji se pridržavaju'', rekao je. Dodao je da se razmišlja i o ograničenju kupovine po osobi iako još nigdje nema nestašica.

Situacija ukazuje na lokalnu transmisiju

Starijim i kroničnim bolesnicima poručio je da NE IZLAZE!

Demantirao je Sindikat da policajci nemaju dovoljno opreme. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da će policija nadzirati mjesta na kojima se okuplja veći broj građana. I on je pozvao građane da se pridržavaju uputa. Pohvalio je dosadašnji rad policije na dosadašnjim provjerama kršenja samoizolacije. Na pitanje razmišlja li se o uvođenju policijskog sata, odgovorio je da će to odlučiti Nacionalni stožer, ali da je policija spremna.

''Epidemiološka situacija ukazuje na lokalnu transmisiju, ali je to irelevantno jer smo sustav već podigli na višu razinu'', rekao je ministar Vili Beroš.