Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o skraćenom radnom tjednu

Koliko će trajati novi režim na granicama? Plenković poručio: ''Virus je ponovno tu''

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković otkrio je da u Hrvatskoj trenutačno boravi više od 200 tisuća turista i ponovno pozvao na pridržavanje mjera. Predstavljena je i mjera skraćenog radnog vremena.

''Virus je ponovno tu'', ocijenio je uvodno premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da se Hrvatska dobro borila protiv korone i naveo lošije brojke u drugim zemljama. Rekao je da se Hrvatska otvorila zbog turističke sezone. ''To se pokazalo uspješnim, trenutačno imamo više od 200 tisuća turista'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konferencija za medije Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja" Premijer Andrej Plenković Stigla podrška HUP-a Plenković o potpori poduzetnicima: "Mjera s 4000 kuna ostaje do 31. prosinca i širi se na još jednu skupinu poduzetnika"

Posljednjih dana bilježimo ponovni porast oboljelih, što je podsjetnik, kaže, da se moramo pridržavati mjera. ''Došlo je do opuštanja, a činjenica je da se virus slabije širi u ljetnim mjesecima'', rekao je premijer i ponovio da su zato i izbori u srpnju. Naglasio je da se suživot s virusom nastavlja. ''Učinit ćemo sve da ga održavamo na što nižoj razini, a moramo biti spremni na izbijanje žarišta. Moramo voditi računa o tome da sačuvamo gospodarstvo i turizam'', istaknuo je. ''Ovo nije sprint, a nadam se da nije maraton'', naglasio je.

Isti broj zaposlenih, porastao broj nezaposlenih

Pohvalio se da je Vlada poduzela ogromne mjere i tako sačuvala oko 600 tisuća radnih mjesta i više od 100 tisuća poduzeća. ''Samo u Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna'', naveo je. Otkrio je da imamo broj zaposlenih isti kao i prije krize. ''Istina je da je veći broj nezaposlenih, oko 17 tisuća, ali oni bi bili zaposleni sezonski da je drukčija situacija'', objasnio je predsjednik Vlade.

Na sjednici Vlade iznesene su najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj, koji je opet uzeo maha. Državni tajnik Tomislav Dulibić rekao je da se danas očekuje dodatno povećanje broja novooboljelih s obzirom na to da su gotovi testovi u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu i samostanu u Đakovu. Rekao je da je situacija u Zadru stavljena pod kontrolu. ''Porast broja oboljelih treba prihvatiti kao upozorenje na ponašanje. Ostanimo oprezni i odgovorni'', poručio je.

Koliko će trajati mjere?

Ministar Davor Božinović predstavio je Informaciju o aktivnostima Stožera civilne zaštite. Naglasio je da smo u fazi suživota s virusom. ''Porast će biti manji ako se budemo pridržavali mjera. To je najbolji način da se uspori širenje virusa'', rekao je. Podsjetio je da su jučer donesene mjere za granicu i javni prijevoz. ''Mjere neće trajati onako dugo kao što su u prvoj fazi, sada moramo pokazati fleksibilnost i brze reakcije'', istaknuo je.

Ministar rada Josip Aladrović predstavio je Izvješće o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje. Rekao je da je dosad isplaćeno 5,3 milijardi kuna potpora, uz doprinose to je 7,6 milijardi.

Od 1. 6. do 31. 12. zamislili su potporu za skraćeno radno vrijeme, gdje bi se sufinancirao dio plaće. Do kraja godine to bi bilo nešto manje od 3 milijarde kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene