Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke u četvrtak?

Hoće li 11. svibnja biti škole? Mnogi roditelji to ne žele, neki ravnatelji misle da je prerano, u Ministarstvu kažu: "Sve se može i odgoditi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer trebao bi donijeti detaljne upute o tome kako organizirati nastavu za učenike koji bi se u klupe trebali vratiti 11. svibnja. Škole ih s nestrpljenjem čekaju jer je pitanja puno, a vremena za organizaciju sve manje. S druge strane, pitanje je koliko će roditelja uopće slati djecu u škole.

Djeca nižih razreda u školske klupe trebala bi se vratiti 11. svibnja, no preporuka o tome kako bi ta nastava trebala izgledati još nema. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne žele ni roditelji Jedna županija ne namjerava vratiti učenike u škole: "Nastavljamo nastavom na daljinu" Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja državna matura u lipnju Divjak o kaosu u organizaciji nastave u školama: "Gradonačelnik nek se primi posla, a ne da šalje neka pisma"

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji Nacionalnog stožera u ponedjeljak je rekao da se preporuke za škole rade te da će o tome nešto više moći reći u utorak.

U međuvremenu Grad Zagreb proveo je anketu među roditeljima o tome koliko ih opće misli slati djecu u škole. 

"Četvrtina roditelja rekla je da će svoju djecu slati u škole", rekao nam je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje. 

"No i dalje ima dosta nedoumica. Čekamo preporuke Ministarstva koje su obećali skoro poslati. Trebamo se organizirati, moramo organizirati prijevoz, znati što nam od zaštitne opreme treba, trebaju li maske, rukavice, nešto treće. Problem je i kako organizirati nastavu na daljinu. Puno je dilema“, kaže Lovrić.

Dodaje da će zagrebačke škole biti spremne. "Kad Vlada donese odluku, mi smo se spremni organizirati. Slušamo preporuke Stožera", naglašava Lovrić.

"Nastava na daljinu je profunkcionirala"

Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Dr. Ante Starčevića, kaže kako i on kao ravnatelj čeka upute. 

"Mislim da je preuranjeno. Naravno, treba sačekati upute, ali mislim da bi ti kriteriji trebali biti najviši mogući. Ne znam koliko su škole u stanju to organizirati, nema prostora, higijenskih uvjeta. Pogotovo zagrebačke koje je pogodio potres. Neke su oštećene, neke neupotrebljive. U našoj školi samo nakon ovog zadnjeg potresa, od 3,2 po Richteru, pukla je cijev za centralno grijanje", navodi Mihaljević.

Smatra kako bi se možda trebalo razmisliti da se školska godina završi na daljinu. 

"Nakon mjesec i pol takve stvari sjele su na svoje mjesto. Nastava na daljinu je profunkcionirala. Mislim da bi se sve moglo organizirati kao za vrijeme štrajka, da samo roditelji koji stvarno nemaju drugog rješenja dovode djecu u škole", misli Mihaljević. 

I on je u svojoj školi proveo anketu. Od 280 učenika nižih razreda, za njih 33 roditelji su rekli da bi ih poslali u školu. Još ne zna njih 28. Ostali se nisu izjasnili.

Upute u četvrtak?

U Ministarstvo obrazovanja kažu da povratak učenika i nastavnika u škole ovisi o uspješnosti provedbe prve dvije faze popuštanja mjera, kao i o osiguravanju uvjeta u školama.

"Dakle, 11. svibnja određen je kao prvi mogući datum u slučaju da se prve dvije faze realiziraju po planu te da se potom osiguraju svi uvjeti u školama koje je propisala struka. Kao što je ministrica Divjak već naglasila u svojim javnim istupima, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, produljenja provedbe neke od prvih dviju faza ili nemogućnosti osiguravanja uvjeta u školama do 11. svibnja – rok za povratak u učionice bit će odgođen.

Dodaju da se, prema informacijama koje imaju, u četvrtak očekuje da će javnosti biti dostupne upute stručnjaka iz HZJZ-a.

Nakon toga će ministrica Blaženka Divjak održati još jedan virtualni sastanak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola te s osnivačima škola. 

Naglašavaju kako će se Škola na Trećem nastaviti do kraja školske godine. U Ministarstvu kažu i da ankete koje se provode nemaju smisla. 

"Roditelji još uvijek nemaju informacije o uvjetima u kojima će njihova djeca boraviti u školama, a koje ovise o uputama HZJZ-a", zaključuju.

Mnoge zgrade u Zagrebu teško oštećene

"Od 135 objekata u kojima se odvija osnovnoškolska nastava u Zagrebu, dva objekta nakon potresa dobila su crvenu oznaku, 8 žutu, a 77 zgrada dobilo je zelenu naljepnicu, no ipak imaju neka oštećenja. Do prošle subote sanirane su 32 zgrade. Sve škole do 1. rujna trebale bi biti do kraja sanirane osim OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici, područne škole u Vugrovcu, škole u Bukovcu i OŠ Miroslava Krleže na Kaptolu jer su one najteže oštećene", ističe Ivica Lovrić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene