Obavijesti Video Pretražite Navigacija
državna matura u lipnju

Divjak o kaosu u organizaciji nastave u školama: "Gradonačelnik nek se primi posla, a ne da šalje neka pisma"

Roditelji i školarci žele znati detalje kako će izgledati nastava za one učenike koji se vrate u škole.

Roditelji djece od prvog do četvrtog razreda, kojima se dala mogućnost biranja hoće li poslati djecu u školu ili će ih i dalje ostaviti da kod kuće prate nastavu, ostali su zbunjeni. A i ravnatelji se pitaju što im je činiti. U Zagrebu uz sve ovo postoji i dodatni problem,  a to su vrtići i škole oštećeni u potresu.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak i Martina Bolšec Oblak - 4 upisi online Ministrica Divjak objasnila tko u ponedjeljak mora u školu. Čačiću ne zna odgovoriti: "Da se radi o sedmogodišnjaku, znala bih" Stipe Pavičić, otac učenice OŠ Bukovac U ponedjeljak u učionicama Roditelji u Zagrebu u strahu zbog povratka djece u školu: "Jučer je tu bio potres. Zidovi škole doslovce su škripali..."

O tome je s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Ministrica kaže da se čekaju upute epidemiologa te vjeruje da će do 11. svibnja biti spremni za provođenje nastave u školama.

Na pitanje čija je odgovornost ako se djeci nešto dogodi kaže kako smo do sada slušali stručnjake te tako moramo nastaviti.

"To je njihov prijedlog i dat će upute, a na nama je da ih se dobro pridržavamo", kaže Divjak te dodaje kako svi moramo korak po korak osigurati uvjete i kad ih osiguramo neće biti upitno da su škole sigurne. Ministrica kaže i da razumije roditelje koji ne žele u prvo vrijeme slati djecu u školu.

"Ne možemo 11. krenuti s nastavom i vrtićima ako uvjeti neće biti osigurani", dodaje Divjak.

Na pitanje kako očekuje da se učitelji postave u situaciji ako 10 učenika jednog razreda dođe u školu, a drugih 10 ostane doma pratiti nastavu on line Divjak odgovara:

"Kao i kad imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. I zadaću će provjeravati kao što je provjeravaju i inače kad ih nije duže bilo u školi. Razredna nastava znači da učiteljica radi svoju normu kao do sada i ima jednak broj učenika i ne izvodi nastavu na daljinu, to netko drugi radi".

Zagrebački ravnatelji kažu da ni inače nemaju tople vode, higijenskih potrepština. Ministrica Divjak kaže da treba pitati gradonačelnika kako vratiti djecu u te škole.

"Umjesto da se sije panika i šalju se neka pisma koja su nepotrebna treba napraviti plan kako će se učenici vratiti", kaže i na opasku da Grad čeka upute ministarstva dodaje: "Možemo to i tako postaviti. Dobit će jasne upute, ali osnivač osigurava infrastrukturu. Ako postoji potreba da se iz oštećenih osnovnih škola učenici presele u srednje - neka. Gradonačelnik se treba primiti posla i razmisliti o uvjetima u školi, a ne slati neka pisma".

Za kraj ministrica ističe kako će se državna matura održati u lipnju. "Plan je da se matura održi od 8. lipnja do 29. lipnja, imamo mogućnost da su škole prazne, a i inače kad se pisala matura učenici su bili udaljeni jedni od drugih. Uvjeti se osiguravaju i matura znači završno za završne razrede. Drugo polugodište ne ulazi u maturu", kazala je Divjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene