Zbog trećeg vala koronavirusa bolnice su prisiljene odgoditi operacije i kontrolne preglede. No hitni slučajevi i onkološki bolesnici na vrijeme će dobiti terapiju koja im je potrebna.

Galerija


Bolnice ponovno odgađaju operacije, kontrolne preglede i sve ono što nije hitno ili onkološki zahtjevno. Pritisak COVID bolesnika na njih sve je veći, a to znači manje anesteziologa za ostale pacijente.

Karlovačka bolnica ukinula je hladni pogon i smanjila broj operacija. Sličan potez napravili su i u Osijeku.

''Mi ovih dana imamo rapidan rast bolesnika, dnevno imamo između 10 i 20 novoprimljenih teških bolesnika'', objašnjava zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego.

Učionica, ilustracija - 4 Poražavajući rezultati: Po podacima Ministarstva, više od 60 posto nastavnika i školskog osoblja ne želi se cijepiti

Valentina Baus razgovarala je s Bernardom Kaićem - 1 Epidemiolog Kaić otkrio kad bi moglo početi cijepljenje Johnson&Johnsonom: "Rizik od korone neusporedivo je veći negoli od cijepljenja"

Anesteziolozi se preusmjeravaju COVID pacijentima, pa je operacijski program reduciran za 36 posto, no to usporavanje neće zahvatiti onkološke i hitne bolesnike, uvjerava Šego.

Uz Karlovac i Osijek pritisak raste i na Dubravu, gdje u ispomoć stižu liječnici drugih zagrebačkih bolnica. Split unatrag tri tjedna odgađa operacije poput kukova i koljena, a stanje je ozbiljno i u Zadru i Rijeci.

''Procjena naših kirurga i anesteziologa jest da je cjeloviti operativni program smanjen na 60 posto'', govori Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Odgođene su kontrole, dok je u Zadru 10 posto manje ambulantnih pregleda.

''Ovog trena u funkciji su tri COVID odjela i COVID JIL, u pripremi imamo i novi COVID odjel ako bude potrebno, organizacija rada u bolnici sigurno će malo patiti'', otkriva Željko Čulina, ravnatelj OB-a Zadar.

Sve to osjete i pacijenti.

''Za ultrazvuk sam naručena tek u devetom mjesecu, osjećamo se malo zakinuto, do devetog mjeseca mogu tri puta umrijeti i oživjeti', komentira pacijentica Milena Đurđević Markoš.

Teška nesreća kod Zadra - 5 Dirljiv oproštaj škole od poginulih mladića: "Tek što smo vas ispratili iz škole, a sad se moramo zauvijek oprostiti"

Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Dodik: "Govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo", Izetbegović: "Radije bih umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH"

Udruge za zaštitu pacijenata ograničenja u bolnicama ne odobravaju. Pandemija je, kažu, smanjila zdravstvenu zaštitu.

''Sada izgleda kao da postoji diskriminacija prema bolestima. COVID-19 nije jedina bolest od koje ljudi umiru. Imali smo čak 110 tisuća smanjenih broja pregleda i zahvata'', komentira Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr