Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje cjepiva Johnson&Johnsona, no ističu - krvni ugrušci jesu rijetka nuspojava. Tako je otklonjena većina prepreka da se s 900 tisuća doza tog cjepiva, koliko smo ih naručili, cijepi i u Hrvatskoj. No pitanje je - tko će se htjeti cijepiti?

Galerija Valentina Baus razgovarala je s Bernardom Kaićem - 1 Valentina Baus razgovarala je s Bernardom Kaićem - 2 Valentina Baus razgovarala je s Bernardom Kaićem - 3 +0 Valentina Baus razgovarala je s Bernardom Kaićem - 4

Johnson&Johnson je nova AstraZeneca. Tako se ukratko može sažeti ocjena Europske agencije za lijekove.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Omjeri koristi od cijepljenja veće su od rizika, ali postoji moguća veza između pojave krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, trombocitopenija i cijepljenjem protiv COVID-19.

Kako će izgledati cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson i kada će ono početi, u Dnevniku Nove TV kazao je gost epidemiolog Bernard Kaić.

"Cijepljenje bi moglo početi čim HALMED izda dozvolu za unos serije. Moglo bi biti za dan-dva. Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe, isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od COVID-a puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva", kazao je Kaić.

"Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali COVID kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a našao sam i da ljudi koji su umrli od COVID-a, na obdukciji je kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od COVID-a neusporedivo veći negoli od cijepljenja", objasnio je Kaić.

Nizak interes kod učitelja

Za odaziv za cijepljenje učitelja kaže da ga čudi nizak interes.

"Tako je bilo na početku i među zdravstvenim djelatnicima, u prosincu kad smo počeli cijepiti. Imali smo relativno nizak interes, nekih 30 do 40 posto. Vremenom ih je cijepljeno 75 posto. Porastao je interes kod onih koji se u početku nisu htjeli cijepiti", rekao je Kaić i dodao kako vjeruje da će tako biti i s nastavnicima.

Intenziviranje cijepljenja

Za sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kaže kako je bilo riječi o planu intenziviranja cijepljenja cjepivima koja trebaju stići.

"Cijepljenje se svakako mora intenzivirati. Da se donese plan kako će se povećani broj doza koje dolaze na vrijeme upotrijebiti", rekao je Kaić i dodao da je u srijedu sastanak s ravnateljima ZZJZ-a.

"Činjenica je da će se morati organizirati punktovi, ali i cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine i svi drugi koji to mogu, uključujući medicine rada. Mi smo do sada upotrijebili 700 tisuća doza. Do kraja lipnja nam dolazi još 2,5 milijuna doza. Morat ćemo cijepiti četverostruko brže nego do sada", rekao je Kaić.

O nuspojavama

Za nuspojave kaže kako se mogu dogoditi i naknadno.

"Imamo neposredne nuspojave, unutar par sati, kao alergijske reakcije. Imamo koje zovemo gripolike bolesti, umor u mišićima, boli cijelo tijelo, čovjek je umoran. One se javljaju dan-dva nakon cijepljenja", rekao je Kaić.

"Imamo prijavljene neurološke simptome, poput paralize pola lica, unutar 10 do 15 dana nakon cijepljenja, a imamo i prijave poremećaja krvarenja i to na sva cjepiva. Ili razne vrste zgrušavanja krvi poput venske tromboze nogu ili čak plućne embolije, imamo i potkožna krvarenja. To se pojavljuje unutar dva tjedna od cijepljenja", zaključio je Kaić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju