Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kažu stručnjaci?

Mitovi koji nas sputavaju u procijepljenosti: Pitali smo liječnike ima li straha od neplodnosti kao nuspojave

Aktualno Galerija +0 Cijepljenje, ilustracija Galerija 1/1 >>
Teško ćemo do bolje epidemiološke slike ako ostanemo ispod 50 posto cijepljenih. Među onima koji se nisu cijepili je i velik broj žena koje se boje da to uzrokuje neplodnost. Pitali smo liječnike, ali i proizvođača cjepiva, ima li razloga za brigu.

Medicinska sestra Marta Danaić cijepljena je među prvima. Drugu dozu dobila je u siječnju, a danas je trudna šest i pol mjeseci.

"Moj tata je oko 1. svibnja obolio od koronavirusa. Tad sam ja već bila drugim dozom, kao i moja mama, koja je medicinska sestra, i nismo bile zaražene", rekla je.

No, u njezinoj struci čak 43 posto sestra nije se cijepilo, neke i zbog straha od neplodnosti. Ne boje se toga samo medicinske sestre pa smo odgovore o tom pitanju potražili u bolnici gdje već godinu i pol zbrinjavaju najteže COVID pacijente pa i trudnice.

"Trudnice možda ne obolijevaju češće , ali obolijevaju teže. Ja ne znam za niti jedno cjepivo koje se danas koristi da bi bilo uzorkom neplodnosti", rekla je Marija Santini, predsjednica Hrvatskog društva za infektivne bolesti.

U našoj najvećoj bolnici liječnici su zatrpani s pozivima pacijentica oko toga mogu li se cijepiti.

"Prema znanstvenim spoznajama, ne djeluje negativno na plodnost tako da nije potrebno odgađati trudnoću niti raditi testove na trudnoću prije cijepljenje protiv COVID-a", rekla je Viktorija Erdeljić Turk, klinička farmakologinja KBC-a Zagreb.

Što kaže proizvođač cjepiva?

O ovoj smo temi upit poslali i proizvođaču s kojim se cijepio najvećih broj hrvatskih građana.

"Nije utvrđeno da Pfizerov kandidat za cjepivo uzrokuje neplodnost. Pogrešno se sugerira da će cjepiva COVID-19 prouzročiti neplodnost jer spike protein Sars-CoV-2 ima istu sekvencu aminokiseline u genetskom kodu kao i protein posteljice. Ta sekvenca je, međutim, prekratka da bi mogla dovesti do autoimunosti", stoji u odgovoru Pfizera.

Epidemiolog Bernard Kaić pojašnjava da se već puno ljudi cijepilo i "da postoji ikakva naznaka da cijepljenje utječe na plodnost, to bi se moglo primijetiti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nije cijela zemlja u zelenom Loše vijesti za Hrvatsku: S europske zelene liste uklonjeno čak šest županija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđeno 200 slučajeva Delta-soj se rapidno širi u susjednoj državi, moguća nova odluka za one koji odbijaju cijepljenje: ''Za to nemamo vremena...''

I ginekologinja Romana Dmitrović podsjeća da se u kliničkim ispitivanjima nije dokazalo da cjepivo može utjecati na plodnost.

"Upravo u tom ispitivanju se dogodilo da je mnoštvo žena zatrudnjelo. I žene koje su primale placebo i one koje nisu. One su ostale trudne u podjednakom broju", rekla je.

Zato su stručnjaci jasni: rizik koji trudnicama donosi koronavirus veći je od bilo koje nuspojave cijepljenje, a među njima nema prijavljene niti jedne koja utječe na plodnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene