Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što s maskama?

Spremaju se posebne mjere za proslavu Velike Gospe: ''To je u ovim prilikama strogo zabranjeno''

Aktualno Galerija Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 1 Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 2 Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 3 Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 4 Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Pripreme i mjere za Veliku Gospu - 5 Galerija 1/11 >>
Razmotrene su i mjere za proslavu Velike gospe u hrvatskim marijanskim svetištima. Najveći broj vjernika očekuje se u Sinju, Mariji Bistrici, Aljmašu i na Trsatu.

Traju pripreme za proslavu blagdana Velike Gospe. ''To je kako znamo najposjećeniji dan u našem svetištu od strane hodočasnika koji će sa svih strana poput rijeke slijevati se u ovu dolinu'', rekao je vlč. Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta za Dnevnik Nove TV.

Broj hodočasnika nije ograničen, ali se slavlje, kao i prošle godine, odvija pod epidemiološkim mjerama. ''Obavezno pored pitke vode će biti dezinfecijsko sredstvo i molimo građane da se pridržavaju mjera i da misle na sebe i sve druge koji dolaze poslije njih'', istaknuo je Darko Barjaktarević iz TZ Erdut. Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske, izvijestila je reporterka Barbara Majstorović Ivezić.

''Dok se budu kretali vjernici, iako su sve mise vani na Trsatu, moraju nositi, odnosno preporučuje se, da nose maske. A kada nađu svoje mjesto, kada sjednu, mogu ih skinuti'', rekao je Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske.

U Sinju ponovno bez procesije. ''Nažalost, to je nemoguće ostvariti ako želimo biti odgovorni, ako želimo sačuvati što više naroda od zaraze ili ne daj Bože - od smrti'', rekao je fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog Samostana Gospe Sinjske.

Pročitajte i ovo Sinjska alka nije bio na nivou Alkari opleli po Bulju: "Žalosti nas što je javnu funkciju pokušao iskoristiti za promociju svojih političkih ciljeva." On im uzvratio: "Alku moramo vratiti narodu"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Sinju Šušur u Sinju Iznenađenje na 306. Alki: Pred tisućama gledatelja i cijelim državnim vrhom pobijedio debitant Mihovil Župa

Doticanje kipa

Jedna od specifičnosti svetišta u Sinju i Aljmašu je doticanje Gospine slike ili kipa. ''To je u ovim prilikama strogo zabranjeno'', napomenuo je Čovo. ''Ja to inače uvijek naglašavam i kad nije bilo korone. Svoju pobožnost mogu i bez doticaja obaviti'', smatra Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, fratar Kocijan poziva vjernike da se drže epidemioloških preporuka. ''Nećemo brojati koliko će ljudi doći, svi su dobrodošli...'', zaključio je Kocijan. 

Više o mjerama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene