Ministrica Divjak poručila je roditeljima da pošalju djecu u školu bez straha.


Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak još je jednom komentirala preporuke da se djeca od 1. do 4. razreda u ponedjeljak trebaju vratiti na nastavu u školama.

Vezani članci Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja" koronavirus, Beograd Naši susjedi u iščekivanju vrhunca epidemije: Unatoč manjem broju testiranih nedjeljom, i danas imaju više od 6000 novih slučajeva

"Djeci je mjesto u školi. Imaju priliku raditi na vještinama koje je jako teško razvijati online. Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu. Škola je otvorena za sve i svi trebaju ići u škole, ali ovo nije redovita situacija", kazala je Divjak. 

Istaknula je i kako moramo vjerovati epidemiolozima. 

Još jednom je istaknula kako su škole sigurne, ali kako postoje neke specifične situacije, poput određenih žarišta kao što je ono na Braču ili činjenice da nisu svi gradovi i sva mjesta uspjeli osigurati prijevoz učenika do obrazovnih institucija.

"Ima roditelja koji su se izmjestili, više nisu u Zagrebu zbog potresa. Neki roditelji u kućanstvu imaju teškog bolesnika. Na ta pitanja treba odgovoriti, ali to nije situacija koja je redovita", istaknula je i dodala:
Još dodaje: "Apeliram da svi oni koji trebaju osigurati uvjete i prijevoz do škole, da to naprave", kazala je.

Smatra kako je tema o povratku djece u škole ispolitizirana te kako sama ne želi ocjenjivati svoj rad. Ta će ocjena, ministrica tvrdi, biti najobjektivnija s određenim vremenskim odmakom.

Odluku o povratku djece u školu komentirao je i premijer Andrej Plenković. 

"Stvari su jasne. HZJZ je revidirao upute za boravak djece u školi. Epidemiološka slika je bitno drukčija. Mi smo i dalje u fazi jednoznamenkastih brojeva, nema nikakvih razloga da djeca od ponedjeljka ne budu u školama. Ne vidim što bi trebalo priječiti roditelje i đake da idu u školu", smatra premijer.

"Ne vidim razlog, ako sve funkcionira, zašto bi bila smetnja da djeca idu u školu. Djeca su se i pokazala kao najmanje podložna zarazi. Ovo je nažalost vrsta bolesti koja je bila najubojitija za naše najstarije sugrađane. Ne vidim nijednu zapreku da od ponedjeljka veći broj učenika ne bi bio u školama", dodao je.