Respirator, ilustracija
Respirator, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

COVID odjeli 29 hrvatskih bolnica dobili su 169 respiratora nove generacije, ukupne vrijednosti preko 38 milijuna kuna, a namijenjeni su ventilaciji pacijenata svih uzrasta, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva.


Ministarstvo je preko zajedničke javne nabave Europske komisije osiguralo 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare.

Namijenjeni su za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i neinvazivno, putem maske, što je hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih COVID-19 virusom, navodi se u priopćenju Ministarstva. Riječ je o respiratorima nove generacije s alatima za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije.

Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. Isto tako, po prvi put uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak.

Respiratori nisu mogli doći u bolje vrijeme

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da respiratori nisu mogli doći u bolje vrijeme s obzirom da posljednjih tjedana bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i oboljelih na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti.

Slika nije dostupna Mala općina na jugu Hrvatske jučer zabilježila najviše novozaraženih od početka pandemije, lokalni stožer: "Dok se to skriva, broj oboljelih će rasti"

Slika nije dostupna Na skladištu stoji više od 120 tisuća doza, a govori se o nedostatku cjepiva: Iz HZJZ-a objasnili o čemu se radi

Uvjeren je da će ova nabava respiratora znatno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Tom je prigodom izrazio zahvalnost Europskoj komisiji i Vladi RH koje su pružile podršku na važnom putu prema još snažnijem i učinkovitijem hrvatskom zdravstvu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju