Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture
Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo kulture i medija u petak je poručilo da je cijelim nizom mjera i velikim brojem ad-hoc natječaja osiguralo novac za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora te se ne slaže s tvrdnjom iz peticije glumaca i udruga da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne.


U reakciji na dopis u formi peticije i otvorenog pisma koje su potpisali glumci/zaposlenici javnih kazališta i dio strukovnih udruga vezano uz dodjelu potpora samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture uslijed pandemije, Ministarstvo ističe da dijeli zabrinutost zbog teške situacije u kojoj su se našli brojni umjetnici pogođeni krizom koja je zahvatila sve razine društva i snažno pogodila prije svega samostalne umjetnike kao i nezavisne profesionalce u području kulture.

"Upravo zbog te teške situacije, Ministarstvo je poduzelo cijeli niz mjera i osiguralo sredstva putem velikog broja ad-hoc natječaja za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora", naglašava Ministarstvo.

Ističe da je mjerama koje poduzima od ožujka nastojalo ublažiti posljedice pandemije na materijalni status umjetnika i obuhvatiti sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost djelovanja (ili su djelomično onemogućeni).

U okviru rebalansa Ministarstvo je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru te 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda, podsjećaju iz Ministarstva.

PR Nova šansa za Europske prijestolnice kulture: Europarlamentarci podržavaju produljenje statusa do travnja 2021.

Poduzete mjere nisu diskriminatorne

U prvom valu pandemije, kod potpunog zatvaranja, kroz šest mjera Ministarstvo je nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost djelovanja, u drugoj fazi je razrađen niz mjera za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja, ističe Ministarstvo.

U tijeku je treća faza u kojoj je "nastavljeno s uspostavljanjem mjera usmjerenih na potpore kulturnom sektoru kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima".

Tako je osigurana dodatna potpora proizvodnji filmova preko Hrvatskog audiovizualnog centra, objavljen je javni poziv za poticanje nastavka aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti, javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, kao i natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti.

"Tijekom cijelog ovog razdoblja, sektor kulture obuhvaćen je linearnim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu. Drugim riječima, zaposlenici tvrtki ili umjetničkih organizacija koji mogu dokazati pad prihoda zbog okolnosti pandemije imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta", naglašava Ministarstvo.

Josip Aladrović Aladrović objavio detalje mjera za pomoć gospodarstvu: "Do kraja godine bit će isplaćeno 8 milijardi kuna za potpore poslodavcima"

Ističe i da je, paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, nastavilo objavljivati i provoditi javne pozive i natječaje kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) izrađuje i posebne preporuke za obavljanje kulturno umjetničkih djelatnosti za vrijeme trajanja pandemije.

Zbog svega navedenog, ne možemo se složiti s tvrdnjama iznesenima u peticiji da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne, poručuju iz Ministarstva kulture i medija, no dopuštaju "da uvid javnosti u njih nije cjelovit".

Premijer Andrej Plenković Plenković: ''Mjere Vlade usmjerene su na spašavanje ljudskih života i očuvanje ekonomskog poretka''

Naša je obveza voditi brigu o svim umjetnicima

Naglašavaju pritom da je njihova obveza voditi brigu i biti u stalnoj komunikaciji sa svim umjetnicima, omogućavajući im prostor i uvjete za njihovo djelovanje, neovisno o njihovom statusu i vrsti umjetničkog izričaja ili razini vidljivosti u društvu.

"Vjerujemo da smo u najvećoj mogućoj mjeri uspjeli kroz različite ciljane mjere zahvatiti čitav kulturni i medijski sektor, vođeni željom da one budu dostupne prije svega onima najugroženijima, istovremeno nastojeći da se kulturno stvaralaštvo ne zaustavi", poručuju.

HZZ (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL) Objavljeni detalji novih uvjeta: Provjerite tko sve može dobiti potporu zbog korone

Podsjećaju i da, "upravo na tom tragu", najnovijim mjerama HZJZ-a objavljenima prije nekoliko dana, većina kulturnih ustanova ostaje otvorena, a da se brojne kulturne aktivnosti mogu i dalje odvijati.

Time kulturu održavamo živom u trenutcima kada je ona svima toliko potrebna, ističu iz Ministarstva te u svojoj reakciji najavljuju da će, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, analizirati učinak svih navedenih mjera i u sljedećoj godini nastaviti s ad-hoc mjerama pomoći koje će biti primjerene okolnostima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju