Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MJERE ZA GOSPODARSTVO

Ministar Horvat pojašnjava kada bi se mogli zatvoriti kafići i restorani: "Pozivam sve da pravovremeno reagiraju"

Darko Horvat, ministar gospodarstva
Darko Horvat, ministar gospodarstva DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darko Horvat Darko Horvat Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Horvat, ministar gospodarstva Galerija 1/2 >>
Vlada je donijela prvi set mjera za pomoć u gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa, a ministar gospodarstva Darko Horvat otkrio je zatvaraju li se od sutra kafići i restorani ili će se to dogoditi tek u četvrtak.

Ministar Horvat rekao je kako mjera o zatvaranju kafića i restorana mora proći zakonsku proceduru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porast broja zaraženih Ministar Horvat kaže da novo zatvaranje proračun ne bi izdržao Darko Horvat, ministar gospodarstva GOST DNEVNIKA NOVE TV Ministar Horvat o 10 milijardi eura pomoći iz EU-a: "Sustavno smo radili da se to dogodi. Lista za izbore? Ja ne krijem ambicije"

"Sabor mora napraviti sutra raspravu, zakoni se moraju usvojiti, objaviti u Narodnim novinama i onda po tome Stožer može postupati. Alat smo predložili, Sabor će ga verificirati. Struka će donijeti prijedloge, a politika će adekvatno reagirati, pojasnio je ministar. 

Napomenuo je kako će zatvaranje ići sukcesivno, ovisno o potrebi, te otkrio hoće li doći do zatvaranja baš svih restorana. 

"Mi u prvom koraku želimo spriječiti širenje koronavirusa, pa pozivam na odgovornost. U prvom valu želimo spriječiti masovna okupljanja, prvi na redu bit će restorani, oni koji serviraju hranu, a one koji dostavljaju hranu, njih ćemo ostaviti da, recimo to tako, hrane i obrte i trgovačka društva.

Ovo su informacije date obrtnicima i poduzetnicima i pozivam ih da pravovremeno reagiraju", kazao je ministar.

Pandemijom koronavirusa indirektno su pogođeni mnogi poduzetnici i obrtnici, Vlada će im dati moratorij na sva plaćanja koja su dužni državi, no postavlja se pitanje što će biti nakon tri ili šest mjeseci i nakon što istekne moratorij.

"Tri plus tri mjeseca daju priliku poduzetnicima i obrtnicima da likvidnost ne troše prema državi, već da ju troše prema svojim zaposlenicima, a Vlada će osigurati vrlo brzo 144 milijuna kuna dodatne likvidnosti kroz Agencije. Nakon toga će osigurati dodatan novac za najosjetljivije dijelove gospodarstva", naveo je Horvat. 

Objasnio je i proceduru.

"Od ponedjeljka krećemo zaprimati prijave kroz Agenciju za malo gospodarstvo. Napominjem, ovo je prvi set mjera, nastavit ćemo raditi na drugim mjerama", kazao je i ponovio kako je prioritet očuvanje radnih mjesta. 

"Ja prioritetno čuvam industriju, obrtništvo, prerađivački sektor, a posebno hrvatske izvoznike. Neka mi ne zamjeri nitko, broj jedan je industrija, broj dva poljoprivreda, a tek onda turizam". 

Kaže kako će zabraniti izvoz nekih stvari, ako bude potrebe.

"Razmišljamo o zabrani izvoza koncentriranog alkohola, jer ga koristimo u preradi u dezinfekcijsko sredstvo", rekao je. 

Napomenuo je da Državni inspektorat mora kazniti i zaustaviti divljanje cijena pojedinih artikala, ako do toga tođe. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene