Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USURET ŠKOLSKOJ GODINI

Ministar Fuchs otkrio detalje nastave u uvjetima epidemije korone te hoće li se gradivo smanjivati, ali i najavio - evaluaciju reforme

S ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom o fukcioniranju nove školske godine s epidemiološkim mjerama razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon objavljenih preporuka za održavanje nastave u školama, u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je kako misli da će nastava funkcionirati, ali i da će biti prilagodbe u hodu.

Pročitajte i ovo Ministar Fuch predstavlja upute za škole počinje 7. rujna Objavljene detaljne upute za vrtiće i škole: Što u slučaju zaraze djeteta, tko će morati nositi maske, a napokon poznato i tko će ih platiti Ministar Fuchs i premijer Plenković pogledajte reakciju Fuchs govorio da početak škole ovisi o epidemiološkoj situaciji pa premijer znakovito presjekao

O produženom boravku u školama, koji je važan za mnoge zaposlene roditelje, ministar kaže kako je to u nadležnosti lokalnih uprava i samouprava, odnosno osnivača škola.

"Kod produženog boravka važno je da se poštuje postulat da se grupe ne miješaju", rekao je.

O podjelama razreda na grupe ministar kaže kako će isti razred, iako možda podijeljen, obrađivati isto gradivo.

"Isto gradivo, isti kurikulum jedni prate licem u lice, a drugi preko elektronskih medija ili preko već snimljenih materijala. Odrađuju se iste jedinice, kako bi učenici istog razreda pratili isto gradivo", kaže.

O primjedbama učitelja i nastavnika da će ovakav sistem zahtijevati više rada i prekovremenih sati ministar Fuchs kaže kako će se o plaćanju dodatnog rada sigurno razgovarati. Najavio je i moguća dodatna zapošljavanja.

Istaknuo je kako nije za smanjivanje obujma gradiva. "Nikako nisam za to, treba se ispredavati sve što je planirano kurikulumom", smatra ministar.

Najavio je i evaluaciju dosad napravljene obrazovne reforme. 

"Čim krene školska godina, postoje sredstva iz fondova kojima se to može provesti. Kad se sistem polaska u školu stabilizira pokrenut ćemo proceduru da se krene u evaluaciju već napravljenog i valorizira i unaprijedi ono što bi možda trebalo unaprijediti, uz zadržavanje onog što je dobro, a ima jako puno toga", rekao je ministar. 

Što se tiče nastave na fakultetima, Fuchs kaže kako su fakulteti i sveučilišta dobili preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i da vjeruje da će se znati prema njima organizirati.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene