Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici Nacionalnog stožera najavio je pilot-projekt koji bi mogao zainteresirati mnoge. Najavio je da se radi o javnim okupljanjima na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, nakon kojih bi sudionici, oni koji to žele, bili testirani na koronu.


Govoreći o popuštanju mjera, ministar Božinović naveo je kako se sprema pilot-projekt koji bi mogao pomoći u odluci te da bi se o popuštanju mjera moglo govoriti uskoro. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Uvode nova pravila za necijepljene: Ograničavaju kontakte i u privatnom okruženju Ilustracija Uoči Božića: U susjedstvu obavezno nošenje maski u gradskim središtima, čak i na otvorenom

"U četvrtak smo razgovarali s raznim udrugama i Ministarstvom kulture te dogovorili da se krene u određene pilot-projekte koji bi se primijenili na događanja na različitim mjestima, ne samo otvorenim nego i zatvorenim prostorima i u različitim modelima", rekao je Božinović.

"Želimo testirati nekoliko stvari. To se radi i izvan Hrvatske. Cijepljenjem i sve većim brojem dostupnih cjepiva možemo okrenuti novu stranicu i kad je u pitanju borba protiv pandemije", dodao je Božinović.

"Sve ovo što nam je donijela znanost mora se temeljiti na stvarnim analizama, pa tako i digitalne zelene potvrde", rekao je Božinović i dodao kako bi se moglo početi s ukidanjem najoštrijih restriktivnih mjera ako analize i statistike podupru podatke da epidemija jenjava.

Nakon okupljanja na testiranje

Nakon javnog okupljanja dobrovoljci bi bili testirani te bi se onda provjerilo koliko se prisutnih doista zarazilo.

"Iz pilot-projekata koji još nisu definirani u svim elementima ćemo u sljedećih nekoliko tjedana moći steći uvid u to što se događa kad se na određenom okupljanju nađu ljudi koji su cijepljeni, oni koji su preboljeli koronu ili su testirani. Nakon takvog događaja za nekih tjedan dana testirali bi se dragovoljci i vidjelo bi se je li se netko na tom događaju zarazio", objasnio je Božinović.

"Imat ćemo to na umu kad su u pitanju koncerti, svadbene svečanosti i slična okupljanja", dodao je Božinović. Navodi da građani Hrvatske i u ovom trenutku žive pod najmanje restriktivnim mjerama u Uniji.

Božinović navodi kako će se vrlo brzo, u narednih desetak dana, započeti s pilot-projektima kojima bi se došlo do podataka za analizu. "Nadamo se da je to put kojim ćemo restriktivne mjere staviti sa strane", zaključio je Božinović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju