Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTITITE SE CIJEPLJENJEM

Flurona stigla u Hrvatsku, stručnjakinja otkrila koliko je dosad slučajeva i kako znati da je riječ baš o ovoj kombinaciji: "Moguće je da ih ima i više"

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj dvostruke infekcije. To je bilo za očekivati, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a otkrili su i kako možete prepoznati jeste li "sretnik" koji se zarazio fluronom.

Riječ je o mlađoj ženskoj osobi i klinička slika joj je dobra. Kako se zaštititi od dvostruke zaraze saznao je reporter Dino Goleš u razgovoru s mikrobiologinjom HZJZ-a, Irenom Tabain.

"Očekivano, virus gripe je u cirkulaciji, korona je prisutna već dvije godine - bilo je za očekivati da se detektira prvi slučaj istovremene infekcije s oba virusa", rekla je.

Simptomi su slični - kako onda znati imamo li fluronu? "Dijagnostikom. Dijagnostički testovi su pouzdani. Na kliničarima je, ovisno o samom stanju bolesnika, da procijene kako dalje tretirati", objasnila je.

Naglasila je da je moguće da u Hrvatskoj postoji i više takvih slučajeva. "Moguće je. Imamo više od 30 laboratorija. Imamo dva potvrđena slučaja u HZJZ-u. Tako da takvih slučajeva ima i za očekivati je da ako nastavi gripa ovim intenzitetom da će ih biti više. Podaci iz literature pokazuju da se to detektira u od tri do sedam posto slučajeva kod bolesnika koji se liječe u bolnici", navela je Tabain.

DNEVNIK.hr doznaje da se radi o djeci te su ta dva slučaja slučajno otkrivena. Srećom, nije ništa alarmantno i djeca su u redu. Potvrdila je to Dijana Mayer iz HZJZ-a.

Pročitajte i ovo Dino Goleš Vlada i flurona Doznajemo gdje se možete cijepiti protiv gripe i raste li interes za cjepivom u odnosu na prošlu godinu

Pročitajte i ovo Sandra Šikić kombinacija bolesti Sandra Šikić o pojavi flurone u Hrvatskoj i kako prepoznati dvostruku zarazu: "Imamo testove i metode"

Protekle godine gripe gotovo da i nije bilo. "Zasad još nema intenziteta kakvog smo prije korone detektirali. Ali od 17. kolovoza gotovo svaki tjedan detektiramo po nekoliko slučajeva, uglavnom je to influenca", dodala je Tabain.

Bilo bi dobro da se više ljudi odluči cijepiti i da svi zaštite svoje zdravlje.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene