Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslije pojasnio izjavu

Lauc opet podigao prašinu: Tvrdi da cijeli Znanstveni savjet misli da cjepivo loše štiti od zaraze, Vlada ga ubrzo demantirala

Nakon jučerašnjeg sastanka Znanstvenog savjeta, Vili Beroš još jednom je naglasio važnost cijepljenja. Danas je Gordan Lauc napisao da je konsenzus savjeta da cjepivo ne štiti od zaraze. Poslije je objasnio što je mislio.

''U medijima imamo različite teorije o cijepljenju. Znanstvenici su suglasni da je cijepljenje jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštivati antiepidemijske mjere", rekao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka Vladina Znanstvenog savjeta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O MJERAMA I COVID POTVRDAMA Pogledajte što je bila kap koja je prelila čašu: Zbog ovoga bi Gordan Lauc mogao dobiti crveni karton i odletjeti iz Vladina Znanstvenog savjeta Slika nije dostupna "uskoro turbo buster doza" Pitao Lauca jesu li dvije doze cjepiva dovoljne da pandemija završi, znanstvenik dao zanimljiv odgovor: "Realizacija prodajnih planova Pfizera..."

Na tu izjavu danas se nadovezao član znanstvenog savjeta Gordan Lauc

"To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…" prenosi N1koji je Lauca potom zamolio da komentira tu svoju izjavu.

"Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze", rekao je Lauc toj televiziji.

Članovi Znanstvenog savjeta koji se nikako ne slažu s tom tvrdnjom navodno će reagirati zajedničkim pismom.

"To nije istina"

U Vladi su ga već demantirali.

"Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da 'cjepiva loše štite' u potpunosti su netočna", naveli su i ponovili kako se na jučerašnjoj sjednici raspravljalo o 4. valu i početku korištenja dodatne doze cjepiva za imunokompromitirane osobe.

"Znanstveni savjet u potpunosti je suglasan o važnosti nastavka cijepljenja, jer je to najučinkovitiji i najjednostavniji način da se ljudi zaštite od COVID-19, težih oblika bolesti i najbrži put da okončamo pandemiju. Osobito je istaknuta važnost cijepljenja 238 tisuća naših sugrađana starijih od 65 godina koji to još nisu učinili", stoji u njihovu odgovoru, uz objašnjenje da se zaključke nakon sjednice uvijek transparentno prezentira te kako "objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade", piše N1.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene