Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Banskim dvorima

Capak nakon sastanka Zdravstvenog savjeta: ''Razmotrit ćemo jesu li nam potrebne nove mjere''

U Banskim dvorima održan je sastanak Znanstvenog savjeta nakon čega su izjave za medije dali ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Kazao je da će se razmotriti treba li uvesti nove epidemiološke mjere, a najavio je i razgovore o proširenju upotrebe digitalnih COVID potvrda.

Znanstveni savjet održao je danas sastanak kojim je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Marija Bubaš KOMENTIRALA I ČETVRTI VAL Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje" Slika nije dostupna Mjere i dalje na lokalnim stožerima Capak: ''Udio pozitivnih govori nam da je treći val na vrhuncu i da epidemija bukti''

Nakon sastanka izjavu za medije dao je ministar zdravstva Vili Beroš. ''Danas smo najviše razgovarali o aplikaciji treće doze cjepiva. Svi znanstvenici su suglasni s onim što je HZJZ iznio kao činjenicu, a to je da se treća doza primjenuje kod onih koji su imunokompromitirani i kod zdravstvenih djelatnika'', rekao je.

''U medijima imamo različite teorije o cijepljenju. Znanstvenici su suglasni da je cijepljenje jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštivati antiepidemijske mjere'', kazao je Beroš i dodao da je profesor Rudan na sastanku govorio o mutacijama virusa.

''Prispodobio nam je da su proljetos i na jesen sve oči bile uprte u Veliku Britaniju i Izrael jer su oni bili predvodnici četvrtog vala. Bili su suočeni s novim izazovima i tako je i dan danas broj novozaraženih u Britaniji jako velik, što nije neočekivano. Virus je potpuno nepredvidljiv'', poručio je i naglasio se dolaskom hladnijeg vremena posebno treba paziti na pridržavanje epidemioloških mjera.

Otkrio je da i Gordan Lauc govorio o svojim izjavama za koje kaže da su djelomično pogrešno prenesene. ''To smo riješili. On je govorio o korelaciji,ne o mogućoj vezi smrtnosti i cijepljenja. On smatra također da je cijepljenje najbolji izlaz iz krize", rekao je ministar.

Novinari su ministra zdravstva upitali hoće li se on docijepiti trećom dozom, na što je on spremno odgovorio da hoće.

Capak: Razmotrit ćemo trebamo li nove mjere

Pred kamere je nakon sastanka stao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Kazao je da se zasad ne planira širenje upotrebe digitalnih COVID potvrda. 

''No, zemlje na zapadu ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tomu razgovarati. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstvo uspjelo. Više nemamo nikakvih problema oko toga. Rekao bih da će uskoro početi razgovor o njihovom proširenju", rekao je Capak.

Kada je riječ o uvođenju novih mjera, Capak kaže da je još rano govoriti ima li potrebe za novim mjerama. 

"Smatramo da je ovaj balansirani pristup s balansiranim mjerama najbolji. Treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna imali stagnaciju, to se ne odnosi na ovaj tjedan. Rano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtjevao dodatne mjere. Ali kroz neko vrijeme ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne", rekao je Capak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene