Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKIDANJE SAMOIZOLACIJE

Moraju li se testirati i učenici koji su preboljeli koronavirus? U Ministarstvu obrazovanja i HZJZ-u odgovaraju isto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sva školska djeca, bez obzira na preboljenje koronavirusa, trebat će se jednom tjedno testirati uz pomoć testova koji će biti distribuirani školama.

Tijekom idućeg tjedna svi učenici i učenice u školama će dobiti testove na koronavirus kako bi započela provedba mjere ukidanja samoizolacije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Budući da je određeni broj djece već prebolio koronavirus, postavilo se pitanje hoće li obveza testiranja vrijediti i za njih. U resornom ministarstvu, kao i u HZJZ-u, u srijedu su za DNEVNIK.hr odgovorili potvrdno.

Tako u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ističu kako se ne radi o obaveznom testiranju, ali je preporuka da se ono primjenjuje bez obzira na djetetov cijepni status ili preboljenje. Odbiju li roditelji testirati djecu na koronavirus, ti podaci bit će proslijeđeni u HZJZ, pa će u slučaju kontakta te djece s učenicima pozitivnim na koronavirus epidemiolozi odlučiti što dalje, odnosno bit će upućeni u samoizolaciju, pojašnjavaju u Ministarstvu obrazovanja. 

"Testiranje vrijedi za svu školsku djecu jer je utvrđeno da su baš oni najučestaliji širitelji zaraze", potvrdila je i Mary Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I ministar Radovan Fuchs ranije je obrazložio da se ta mjera uvodi kako bi djeca bila što manje na online nastavi, odnosno kako bi se zdrava djeca vratila u školske klupe.

Pročitajte i ovo Testovi na koronavirus - 2 DETALJI UPUTA Stigla prva pošiljka testova za učenike, objavljene i upute ravnateljima: "Jedno testiranje bi bilo tjedan prije praznika"

Pročitajte i ovo Test na koronavirus - 2 samotestiranje prije nastave Poznato kad stižu prvi brzi antigenski testovi za učenike i koliko će koštati

Odgovorio je i na pitanje hoće li se moći kontrolirati rezultati testova.

"Ja vjerujem u roditelje. Tko želi lagati, vjerojatno hoće. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu", rekao je i dodao kako vjeruje da će većina roditelja postupati pošteno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene