Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prije sjednice Vlade

Ministar Fuchs o testiranju učenika: "Tko želi lagati vjerojatno hoće. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu"

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs prije sjednice Vlade komentirao je novu mjeru testiranja učenika prije nastave ponedjeljkom. Kaže da se radi o jedinstvenoj metodi kojoj nije cilj sprečavanje širenja zaraze .

Ističe da je osnovni cilj ove mjere ukidanje samoizolacije i da se učenici vrate u škole. 

"Učenici koji su pozitivni da ostanu kod kuće, a svi ostali su u školi", rekao je.

"Prema izvješću UNESCO-a zemlja smo s najmanje sati i dana provedenih u online nastavi", kaže Fuchs.

Dodaje kako imamo preko 10.000 samoizolacija, a vjeruje kako je puno više jer službe to ne mogu pratiti. "Rastu i brojevi kod učenika", rekao je.

Ministar kaže kako se mjera uvodi kako bi "djeca bila što manje na online nastavi. Radi se o ukidanju praktički samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja širenja zaraze nego ukidanje samoizloacije u školama", rekao je.

Pročitajte i ovo Testiranje djece u školama - 4 SVE ČEŠĆE U IZOLACIJI Dnevnik Nove TV doznaje kada počinje testiranje djece ponedjeljkom i što će to značiti

"Primijenili smo originalnu metodu", kaže ministar i dodaje kako je dobra ideja da škole roditeljima dijele testove i da se djeca testiraju kod kuće te oni koji budu pozitivni ostanu kod kuće. Moguće je da netko bude potizivan i sredinom tjedna, onda učiteljica obavještava roditelje da se i ostali testiraju. 

Ministar je objasnio i da se neće uzimati bris duboko iz nosa nego negdje s polovice nosa, ali da će se informacije o tome dobiti od HZJZ-a. "Kreće onog časa kad budemo imali raspoloživu količinu koja se može distribuirati. Radi se o nabavci 3 milijuna testova", kaže ministar dodajući da cijeli postupak ide preko Robnih rezervi.

Ministarstvo će dati upute školama kako bi se proces trebao odvijati kada dobiju informacije o distrubuiranju testova što bi se trebalo znati kroz nekoliko dana. 

Odgovorio je i na pitanje hoće li se moći kotrolirati rezultate testova.

"Ja vjerujem u roditelje. Vjerujem da će svi u interesu djece... Tko želi lagati vjerojatno hoće. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu", rekao je i dodao kako vjeruje da će većina roditelja postupati pošteno.

Što se tiče dječjih vrtića, Fuchs kaže kako je ovo "poprilično opsežna operacija" te da u prvom koraku nije bilo mogućnosti da se pokriju i vrtići. “"ompliciranije je i uzimanje uzoraka s tako malom djecom. Ajmo vidjeti hoće li cijela pričla donijeti rezultate", kaže.

Ministar kaže kako još ne zna koliko će mjera koštati, ali prema procjenama testovi će biti oko 10 milijuna kuna, a ukupno bi na mjeru moglo otići 20 milijuna kuna.

Na pitanje hoće li biti raspisan natječaj za nabavu testova, ministar odgovara da se za to treba obratiti Robnim zalihama.

Iako se još ne zna kad će početi testiranja, roditelji će ponedjeljkom prije nastave testirati djecu i bilježiti rezultate. Cilj je ukidanje samoizolacije za zdrave učenike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPOKON U KLUPAMA Brzim testiranjima ukida se samoizolacija za učenike: "Nema cijene koju nećemo platiti, samo da su djeca slobodna"

Od početka ove nastavne godine više od 120.000 djece je bilo u samoizolaciji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene