Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"nema žarišta"

Kozlevac: Istarska županija ne odustaje od zahtjeva za izuzećem od novih mjera za ugostitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarska županija danas je Vladi poslala dopis da se ipak olakšaju mjere za ugostitelje u Istri, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac nakon što Nacionalni stožer nije udovoljio zahtjevu tog stožera da se Istra izuzme od novih strožih mjera.

 "Čuli smo mjere, kafići i restorani od subote više ne smiju raditi, a Istra nije postala iznimka, kako se tražilo. Međutim, Istarska županija će već danas uputiti dopis Vladi i zatražiti da se olakšaju mjere za istarske ugostitelje jer na temelju stručnih epidemioloških procjena u Istri nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije", rekao je načelnik Kozlevac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Stop policija (Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) slijedi kazneni postupak Kakvi genijalci: Jedan se napio pa se odlučio provozati, drugi se namjerno sudario. Obojica su bila zaražena koronom

Po njegovim riječima, na temelju procjene epidemiološke situacije u Istarskoj županiji, koja pokazuje da širenje virusa nije izvan kontrole, još se uspijeva epidemiološki obuhvatiti, a kreće se među populacijom, uglavnom u bliskim druženjima s prijateljima ili obiteljima, putem raznih aktivnosti koje se i dalje odvijaju.

"Prema tome, nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije. Stoga ćemo još jednom tražiti odgodu provedbe te mjere u Istarskoj županiji na barem osam do deset dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i, ako bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada. Gledajući općenito stanje u zemlji, jasno mi je zašto se mjere donose, ali Istra sa svojom situacijom nije uzrok tome jer je ovdje općenito ipak nešto povoljnija situacija nego u drugim županijama", poručio je Kozlevac.

Rekao je da je situacija, bez obzira na to što brojke u Istri možda nisu tako velike, svejedno vrlo ozbiljna.

Objašnjavajući razloge zašto Istra nikako ne može biti iznimka i imati blaže mjere od ostalih, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da je cijela Europa u crvenome te da je sada i cijela Hrvatska u crvenome. "Kao i sve druge županije, i Istra je debelo u crvenome, s 10 do 12 puta većom incidencijom od granice crvene zone, koja je 50 slučajeva na sto tisuća stanovnika u tjedan dana", istaknuo je danas i dodao kako nema potrebe da mjere negdje budu ublažene. Uostalom, smatra on, načelo je da se mjere donose za cijelu Hrvatsku, a lokalno mogu biti jedino strože, a ne blaže.

Po riječima načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića, načelo koje se provodi od kolovoza do danas jest da taj stožer na nacionalnoj razini donosi mjere, a županije mogu donijeti dodatne mjere, ali one mogu biti jedino strože, a ne blaže.

"Iako ima razlike od županije do županije, stanje se brzo mijenja, a zapravo su sve županije u crvenoj zoni", rekao je Božinović.

Dopis Istarske županije i gradova premijeru Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Gradonačelnici istarskih gradova te župan Istarske županije traže od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo - prema kojoj se obustavlja rad kafića i restorana - na 8 dana, za područje Istarske županije.

Uvažavajući činjenicu o trenutno povećanoj incidenciji novooboljelih u Istarskoj županiji, a istovremeno dnevno prateći mjesta i izvore novozaraženih osoba, smatramo na temelju dostupnih podataka da ugostiteljski objekti nisu i ne predstavljaju epidemiološku ugrozu u ovom trenutku u Istarskoj županiji. Uz sve mjere koje se trenutno provode u toj djelatnosti i uz pojačani nadzor, smatramo da rad ugostiteljskih objekata neće biti osnova za pogoršanje epidemiološke situacije.

Istarska županija je od samog početka pojave epidemije COVID–19 znala pravovremeno reagirati, te niti u jednom trenutku zdravlje naših građana, kao ni gostiju tijekom turističke sezone, nije dovedeno u pitanje. Podsjećamo i kako smo prvi uveli mjeru zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata kako bi na samome početku spriječili nekontrolirano širenje zaraze, zbog blizine epicentru zaraze, u susjednoj nam Italiji. Također, napominjemo i kako je Istra postala prva korona - free regija u Hrvatskoj. Sve navedeno govori u prilog tomu da smo od samog početka pa sve do današnjeg dana postupali odgovorno, pravodobno i u skladu s epidemiološkim razvojem situacije.

Stoga, tražimo od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu provedbe mjere obustave rada ugostiteljskih objekta u Istarskoj županiji na osam dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene