Koronavirus u Istri
Koronavirus u Istri Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/Pixsell

Istarska županija danas je Vladi poslala dopis da se ipak olakšaju mjere za ugostitelje u Istri, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac nakon što Nacionalni stožer nije udovoljio zahtjevu tog stožera da se Istra izuzme od novih strožih mjera.


 "Čuli smo mjere, kafići i restorani od subote više ne smiju raditi, a Istra nije postala iznimka, kako se tražilo. Međutim, Istarska županija će već danas uputiti dopis Vladi i zatražiti da se olakšaju mjere za istarske ugostitelje jer na temelju stručnih epidemioloških procjena u Istri nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije", rekao je načelnik Kozlevac.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Britanci u strahu od novog soja postrožuju granične kontrole Koronavirus, ilustracija Treći val korone možda je već stigao: Jedna europska zemlja javlja o ekstremnom riziku, druga bilježi najveći pad broja stanovnika od Drugog svjetskog rata

Po njegovim riječima, na temelju procjene epidemiološke situacije u Istarskoj županiji, koja pokazuje da širenje virusa nije izvan kontrole, još se uspijeva epidemiološki obuhvatiti, a kreće se među populacijom, uglavnom u bliskim druženjima s prijateljima ili obiteljima, putem raznih aktivnosti koje se i dalje odvijaju.

"Prema tome, nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije. Stoga ćemo još jednom tražiti odgodu provedbe te mjere u Istarskoj županiji na barem osam do deset dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i, ako bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada. Gledajući općenito stanje u zemlji, jasno mi je zašto se mjere donose, ali Istra sa svojom situacijom nije uzrok tome jer je ovdje općenito ipak nešto povoljnija situacija nego u drugim županijama", poručio je Kozlevac.

Rekao je da je situacija, bez obzira na to što brojke u Istri možda nisu tako velike, svejedno vrlo ozbiljna.

Objašnjavajući razloge zašto Istra nikako ne može biti iznimka i imati blaže mjere od ostalih, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da je cijela Europa u crvenome te da je sada i cijela Hrvatska u crvenome. "Kao i sve druge županije, i Istra je debelo u crvenome, s 10 do 12 puta većom incidencijom od granice crvene zone, koja je 50 slučajeva na sto tisuća stanovnika u tjedan dana", istaknuo je danas i dodao kako nema potrebe da mjere negdje budu ublažene. Uostalom, smatra on, načelo je da se mjere donose za cijelu Hrvatsku, a lokalno mogu biti jedino strože, a ne blaže.

Po riječima načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića, načelo koje se provodi od kolovoza do danas jest da taj stožer na nacionalnoj razini donosi mjere, a županije mogu donijeti dodatne mjere, ali one mogu biti jedino strože, a ne blaže.

"Iako ima razlike od županije do županije, stanje se brzo mijenja, a zapravo su sve županije u crvenoj zoni", rekao je Božinović.

Dopis Istarske županije i gradova premijeru Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Gradonačelnici istarskih gradova te župan Istarske županije traže od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo - prema kojoj se obustavlja rad kafića i restorana - na 8 dana, za područje Istarske županije.

Uvažavajući činjenicu o trenutno povećanoj incidenciji novooboljelih u Istarskoj županiji, a istovremeno dnevno prateći mjesta i izvore novozaraženih osoba, smatramo na temelju dostupnih podataka da ugostiteljski objekti nisu i ne predstavljaju epidemiološku ugrozu u ovom trenutku u Istarskoj županiji. Uz sve mjere koje se trenutno provode u toj djelatnosti i uz pojačani nadzor, smatramo da rad ugostiteljskih objekata neće biti osnova za pogoršanje epidemiološke situacije.

Istarska županija je od samog početka pojave epidemije COVID–19 znala pravovremeno reagirati, te niti u jednom trenutku zdravlje naših građana, kao ni gostiju tijekom turističke sezone, nije dovedeno u pitanje. Podsjećamo i kako smo prvi uveli mjeru zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata kako bi na samome početku spriječili nekontrolirano širenje zaraze, zbog blizine epicentru zaraze, u susjednoj nam Italiji. Također, napominjemo i kako je Istra postala prva korona - free regija u Hrvatskoj. Sve navedeno govori u prilog tomu da smo od samog početka pa sve do današnjeg dana postupali odgovorno, pravodobno i u skladu s epidemiološkim razvojem situacije.

Stoga, tražimo od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu provedbe mjere obustave rada ugostiteljskih objekta u Istarskoj županiji na osam dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada."