Obavijesti Video Pretražite Navigacija
omikron dominira

Poljska zabilježila najveći broj umrlih u ovom valu, a kod susjeda raste broj novih slučajeva: "U siječnju očekujemo novi pritisak na bolnice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1863 nove zaraze koronavirusom, epidemiološke krivulje rastu treći dan zaredom, ali ne i hospitalizacije, ali epidemiolozi u siječnju očekuju novi pritisak na bolnice. Poljska je u srijedu izvijestila o 794 umrlih, najviše u četvrtom valu pandemije te bi ta brojka mogla biti rezultat odgođenog izvješćivanja zbog božićnih blagdana.

U Sloveniji je otkriveno 1863 novozaraženih pomoću 5948 testova od kojih je svaki treći bio pozitivan, objavio je u srijedu Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je za oko 600 potvrđenih zaraza više nego prije tjedan dana, a raste i 14-dnevna incidencija te iznosi 784 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U bolnicama je 572 ljudi, od kojih 189 na intenzivnim odjelima i njihov se broj nije povećao, no stižu upozorenja da će se to uskoro promijeniti širenjem omikrona početkom 2022.

"Već u siječnju očekujemo novi pritisak na bolnice jer iz iskustva znamo da to slijedi sedam do 10 dana nakon što broj zaraza počne rasti", kazala je Mateja Logar, vodeća epidemiologinja u vladinom stručnom timu za COVID-19.

U zadnja 24 sata od posljedica COVID-19 umrlo je 10 pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije u Sloveniji povećao na 5576.

Cijepljenje i dalje sporo napreduje u Sloveniji pa je primarnim dozama zaštićeno 56,4 posto populacije, a dodatnu dozu primilo je njih preko 450 tisuća.

Za okupljanja uz novu godinu važe ograničenja koja su vrijedila i za Božić, zabranjene su masovne proslave na otvorenom, okupljati se mogu članovi najviše triju domaćinstava, a ugostiteljski lokali moći će posluživati goste koji se pridržavaju epidemioloških mjera i imaju COVID potvrde.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je da će se u Ljubljani unatoč rezervama epidemiologa na prijelazu iz stare u novu godinu održati vatromet koji će trajati pet minuta, a drži da to kao dio tradicije neće pogoršati epidemiološku sliku u prijestolnici.

Pročitajte i ovo Pacijent na respiratoru - 2 Stožer objavio podatke Brojke novozaraženih i dalje rastu: Jedna županija oborila crni rekord - pozitivan svaki drugi testirani

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Zahvaljujemo ravnateljici'' VIDEO Grba Bujević zamjerila hitnjacima jer na fotografijama nemaju maske: Nisu joj ostali dužni, poslali žestoki odgovor

Poljska

Više od 75 posto umrlih bilo je necijepljeno, rekao je Waldemar Kraska.

"Mislim da je trenutno broj ljudi koji umiru na vrhuncu", rekao je za privatni televizijski kanal Polsat News.

Poljska bilježi stalno visoku stopu dnevnog broja zaraženih, iako još uvijek ne prevladava omikron varijanta.

U srijedu je Poljska prijavila 15.571 slučaj zaraze, 13 posto manje nego prije tjedan dana, rekao je Kraska.

Od utorka, zemlja je imala samo 25 potvrđenih slučajeva omikrona.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene