Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Srušen crni rekord! Novozaraženih 208, dvije osobe preminule. Poslana posebna poruka mladima: ''Ne morate se potpuno odreći zabave, ali...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je u petak zabilježen najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije - čak 208. Dvije su osobe preminule.

* U Hrvatskoj je ukupno oboljelo 6.258 osoba

Pročitajte i ovo Davor Božinović 265 novih slučajeva Opet pao crni rekord zaraženih! Božinović: ''Nijedna odluka stožera nije bila politički motivirana'', poslali poseban apel mladima Slika nije dostupna Pet osoba na respiratoru U Hrvatskoj 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Maske odsad obvezne i u banci, pošti...

* Preminule su 163 osobe

U nastavku pratite tijek događaja:

14:45 Božinović je ponovio da mjera o skraćivanju radnog vremena noćnih klubova traje 10 dana, pa će vidjeti kakvi će biti rezultati. Osvrnuo se i na zahtjev Istre te rekao da diplomacija radi svoj posao.

14:34 Markotić je ponovila da se testiranja rade na temelju medicinske indikacije. Na pitanje zašto nisu u potpunosti zatvoreni noćni klubovi, Božinović je rekao da pokušavaju napraviti održivi balans između života koji se mora odvijati i zaštite zdravlja ljudi. ''Naravno da nam je svaki gost važan i dobrodošao i brojke pokazuju da se turisti ovdje osjećaju dobro'', ocijenio je.

14:22 ''Ne vjerujem da će doći do kolapsa zdravstvenog sustava'', rekao je Capak i priznao da nedostaje liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osobito obiteljske medicine. Markotić je rekla da nisu popunjeni bolnički kapaciteti, a ako ne budu dovoljni, dići će se ostali poput Arene.

14:18 Capak je rekao da je 10 županija prema slovenskim kriterijima u zelenoj zoni. Dvije su u crvenoj - Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska. Rekao je da je Nizozemska nama uvela mjere, a imaju lošiju situaciju od nas. ''Mi imamo puno bolju situaciju nego naši istočni susjedi, a u svim zemljama zapadne Europe raste broj oboljelih. Hrvatska nije izoliran slučaj'', rekao je. Također je izvijestio da se većina zaraženih u Zagrebu vratila se s ljetovanja.

14:14 ''Ako se na nekoj površini detektira virus, ne mora značiti da je virulentan'', rekla je Markotić komentirajući slučaj virusa na zaleđenim proizvodima. Istaknula je da nema jasnih pokazatelja da je aerosol način prijenosa. Više je puta pozvala na pridržavanje mjera - higijenu i distancu.

14:10 Ministar Davor Božinović rekao je da prate situaciju u drugim zemljama i da s tamošnjim vlastima komuniciraju da nije ista situacija u svim županijama. ''Sve je ovo dio jednog pristupa zemalja koje bi željele da najesen imaju što stabilniju epidemiološku situaciju'', naglasio je. Kaže da je veći dio hrvatskih županijama u zelenom, a svega su tri županije u crvenoj zoni. Kaže da je teško zamisliti mlade da se na ljetovanju žele pridržavati distance.

14:06 Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da je u Zagrebu dvoje pacijenata na respiratoru. Većina kliničkih slika je blagog oblika. Nije velik ukupan broj hospitaliziranih u odnosu na oboljele. Obratila se mladima da shvate da su slike blage jer su većinom inficirani mladi. Prosječna dob je 30-ak godina. ''Moraju biti odgovorni zbog drugih, ne zbog samih sebe. Bit će sa starijima, bolesnima, vratit će se u škole, na fakultete, na radna mjesta'', istaknula je. Kaže da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali da trebaju biti odgovorni. ''Molim mlade, koji su uvijek i svugdje bili predvodnici u dobrim stvarima, da nam pomognu da obuzdamo te brojke'', apelirala je. 

14:04 Ravnatelj HZJZ-a Krunsolav Capak izvijestio je da je u posljednja 24 sata 208 novih slučajeva zaraze. Trenutačno oboljelih je 961. Dvije su osobe preminule. ''I dalje su vodeći Splitsko-dalmatinska županija i Zagreb, u drugima je znatno manje'', rekao je Capak.

14:03 Počinje presica Nacionalnog stožera.

13:53 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da nema novooboljelih. Nakon što su jučer evidentirane nove oboljele osobe, epidemiološki izvidi su u tijeku, bliski kontakti oboljelih osoba u samoizolaciji su i pod epidemiološkim nadzorom. Do sada su  ukupno uzeta 2492, a danas 42 uzorka.

13:00 Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da mladi oboljeli imaju blaže simptome. Izvijestila je da je dosad 20-ak zaraženih turista. Pozvala je i domaće i turiste da se čuvaju. ''Poduzeli smo sve mjere, moramo se ponašati odgovorno'', rekla je. Dodala je i da u Splitsko-dalmatinskoj županiji testiraju veliki broj ljudi.

12:01 U Karlovačkoj županiji registrirana su dva nova slučaja oboljenja od COVID-19. Radi se o dvije mlađe muške osobe s područja Karlovca, a epidemiološka obrada je u tijeku. U samoizolaciji se nalazi 81 osoba.

11:53 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 13 je osoba oboljelo od zarazne bolesti COVID-19. Radi se većinom o osobama mlađe i srednje životne dobi i kod njih je moguća izloženost u klubu u Vodicama. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 139, a u bolnici se liječe dvije osobe.

11:39 Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su tri osobe izliječene. Aktivno je 50 slučajeva.

11:35 U protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije. Broj aktivnih slučajeva je 7. U protekla 24 sata na analizu je poslano 18 uzoraka i svi su negativni.

11:20 U Osječko-baranjskoj županiji 14 je novozaraženih. S područja Osijeka 11 je novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koje su simptome dobile nakon povratka s ljetovanja.

U KBC-u Osijek preminula je jedna oboljela osoba iz Đakova (žena, rođena 1939. godine, imala je više kroničnih bolesti).

11:12 Od ukupno 423 obrađena testa danas je 77 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije (iz Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Starog Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7). Još je dvoje stranih državljana pozitivno (jedna osoba iz Irske i jedna iz Lihtenštajna). 12 osoba kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Preminula je muška osoba stara 60 godina, koja se nalazila na respiratoru u KBC-u Split. Preminuli je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bio pozitivan i na COVID infekciju. 638 osoba nalazi se u samoizolaciji, a 14 ih je na bolničkom liječenju.

11:00 U Zagrebu je 50 novozaraženih. ''Testirano je 390 osoba, a 50 je novih slučajeva, što je najveći broj do sada'', rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

10:55 Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 200, a aktivna su 32 slučaja. 108 osoba je pod mjerom samoizolacije.

10:30 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom, a liječi se kod kuće. Epidemiološka obrada je još u tijeku.
U istom razdoblju oporavile su se tri osobe, tako u Varaždinskoj županiji sada ima 14 aktivnih slučajeva zaraze.

9:58 Stožer civilne zaštite najavio je konferenciju za medije u 14 sati, a moći ćete ju pratiti UŽIVO na portalu DNEVNIK.hr.

9:30 Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1984. i 2002. godine za koje su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. Kod dviju osoba zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Većina se novozaraženih, prema vlastitim izjavama, najvjerojatnije zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi. Jedan bolesnik u županiji je na respiratoru, a tamošnja je policija evidentirala dva kršenja mjere samoizolacije.

9:20 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a testirano je 11 osoba. Ukupno je oboljelo 36 ljudi, od čega je šest aktivnih slučajeva. 41 osoba je u samoizolaciji.

9:17 U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe. Jedna živi i radi u Zagrebu, ali se vodi prebivalištem na području Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske koji je došao u Hrvatsku zaražen.

9:03 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja je 24 sata 11 novih pozitivnih osoba (pet iz Vinkovaca, tri iz Županje, dvije iz Cerne i jedna iz Gunje), a nema preminulih. 27 osoba je hospitalizirano, a u samoizolaciji su 243 osobe. Policija je izvijestila da je zabilježeno jedno kršenje mjere samoizolacije, o čemu je izviješten Državni inspektorat. 

9:00 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 194 uzorka brisova, od kojih su tri pozitivna.

Jedna je osoba iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor osoba je dobila simptome te je u tijeku proces povratka u matičnu državu. Kod treće je osobe epidemiološka obrada u tijeku.

8:57 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 ljudi i svi su nalazi negativni.
Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

8:50 U Primorsko-goranskoj županiji pet je novozaraženih osoba, a tri su ozdravile. Svi novozaraženi mlađi su ljudi, među kojima i stranac, turist iz Praga. Svi su se vratili s godišnjeg odmora iz Dalmacije, testirani su kao kontakti ili zbog blažih simptoma. Danas će se na Lošinju i Cresu organizirati testiranja na COVID-19 za turiste.

8:30 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za HRT da smo pustili sve aktivnosti, poput klubova i noćnih barova i sada imamo ovakvu situaciju. ''Očekivali smo povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko'', priznao je. Dodao je da Stožer želi da sve funkcionira kako treba i da svi normalno žive, ali da je u uvjetima pandemije koronavirusa to nemoguće. ''Kada imamo ovakvu situaciju da nam brojka naglo skoči, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno'', zaključio je.

8:15 Na području Virovitičko-podravske županije jedna osoba zarazila se virusom SARS-CoV-2. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima blage simptome bolesti. Prema dobivenim informacijama, zarazila se na ljetovanju, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. 

7:55 U Požeško-slavonskoj županiji dvije su osobe pozitivne na koronavirus, izvijestili su iz Stožera te županije. Novozaraženi su stanovnici Požeško-slavonske županije s trenutačnim prebivalištem u Zagrebu te se ne nalaze na području županije. 

7:30 Koronavirus je ušao u dva istarska vrtića. Odgajateljica u Puli pozitivna je na koronavirus, a potvrđena je i zaraza ravnateljice vrtića u Vrsaru. Samoizolacija je određena za pet članova tehničkog osoblja vrtića, rekao je za Glas Istre ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.

7:19 O mjeri ograničavanja radnog vremena noćnih klubova i kafića u Dnevniku Nove TV govorio je Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja te rekao da su uvođenjem skraćenog radnog vremena kažnjeni svi ugostitelji, bez obzira na to jesu li se pridržavali epidemioloških mjera. Također je rekao da inspekcije nisu česte te da dolaze na događaje na kojima je više od 100 osoba. Više o tome pročitajte ovdje.

7:11 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u četvrtak je objavio je kako je u Hrvatskoj potvrđena zaraza koronavirusom u 180 slučajeva, što je najveći broj od početkapandemije. 

''Moram istaknuti vezanih nekoliko činjenica o ovih 180 novozaraženih. To je još mlađa dobna skupina nego jučer, u prosjeku 31 godina. Većina njih se može povezati s okupljanjima na Jadranskoj obali'', kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te najavio da će od petka rad klubova i kafića biti ograničen - moći će raditi do ponoći. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene