Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PONUDA TIJEKOM CIJELE GODINE

Neotkriveni biseri Lijepe naše: Iako je pandemija značajne udarce zadala turizmu, jedna njegova grana cvate

Aktualno Galerija Ruralni turizam - 1 Ruralni turizam - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ruralni turizam - 2 Ruralni turizam - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ruralni turizam - 3 Ruralni turizam - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Udjel županija u ukupnom broju noćenja u razdoblju siječanj-prosinac 2020. godine Galerija 1/4 >>
Pandemijske neprilike osvijestile su koliko je važno imati domaće, zdravo i sigurno. Iako je protekla godina značajno pogodila turističku granu, ruralnom turizmu sve se više okreću domaći, ali i inozemni gosti. Ovih dana u Baranji je bila i reporterka Marija Horvat.

Zaprljali su ruke i naučili kako su se nekad radile kuće. ''Pravim cigle od žute zemlje, pljeve, i slame'', rekao je Bartol Luča.

''Malo smo se i uprljali, ali je zanimljivo zabavili smo se'', komentirala je Barbara Kuna iz OŠ Dalj.

Ovi školarci uče radom.

Pročitajte i ovo Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 DOBRE VIJESTI Nazire li se kraj koroni? Već peti tjedan zaredom pandemija znatno usporava, bilježi se pad smrtnosti i novozaraženih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna safe traveling Planning a tour to Croatia? Here are the guidelines for COVID restrictions and crossing the border

''Da osjete te materijale u ruci, šta je blato, šta je glina, evo vidite kako se zaigraju, to je prirodan materijal, najoriginalniji'', objašnjava Vladimir Škrobo, vlasnik objekta za ugostiteljstvo i turizam.

Baš originalno i prirodno traže gosti. U Baranju su zbog čobanca i šarana potegnuli iz Splita.

''Odlično je, super! Odlično i super uvijek svaki put kad dođemo'', rekla je Ana.

Domaća hrana, priroda i tradicija poznati su aduti ruralnog turizma, a sada i sigurnost.

''Izolirani OPG-ovi koji pružaju gostima u pandemijskim okolnostima sigurnost, izoliranost i dodir s prirodom i svim tradicionalnim što Baranja nudi'', govori Matej Perkušić iz TZ Baranja.

No, kontinentalni turizam kroz 13 županija čini samo šest posto prošlogodišnjih turističkih dolazaka i dva posto noćenja. Vodeći su Istra (24,8 posto), Kvarner (20,3 posto) i Zadarska županija (18,1 posto).

''Dosta ljudi još ne zna da je selo ono što je bogato i daje poseban mir i iskustvo'', objasnio je ugostitelj Stanko Škrobo.

Osječko-baranjska županija ima najveći broj seljačkih domaćinstava. Među kontinentalcima bilježe najveći promet, ali i rast.

''Imamo 56 novih kreveta i još je u izgradnji kapaciteta. Tako da imamo rast'', rekao je Perkušić.

Ponude ima cijelu godinu.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Dječak pretučen zbog maske Pupovac o napadu iz mržnje u Vukovaru: "Ovo je alarmantan čin netolerancije, agresivnosti i nepoštivanja razlika"

Pročitajte i ovo Potpis Tomislava Tomaševića u uredu gradonačelnika DOČEKAN PLJESKOM Tomašević i formalno preuzeo upravljanje Zagrebom: "Financije nisu dobre, dobili smo izvješća na 2000 stranica"

''Ako ima povrća u vrtu mi ćemo radionicu kuhanja paradajza za zimu, a u zimi radionice što je tradicionalno za Baranju i Slavoniju, svinjokolja i čvarci'', komentira Denis Sklepić, poljoprivredni gospodarstvenik.

Dio domaćih turista kopnene dijelove odabrao je zbog nemogućnosti odlaska izvan zemlje. No, sve se više vraćaju neotkrivenim biserima Hrvatske. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene