Pandemijske neprilike osvijestile su koliko je važno imati domaće, zdravo i sigurno. Iako je protekla godina značajno pogodila turističku granu, ruralnom turizmu sve se više okreću domaći, ali i inozemni gosti. Ovih dana u Baranji je bila i reporterka Marija Horvat.

Galerija


Zaprljali su ruke i naučili kako su se nekad radile kuće. ''Pravim cigle od žute zemlje, pljeve, i slame'', rekao je Bartol Luča.

''Malo smo se i uprljali, ali je zanimljivo zabavili smo se'', komentirala je Barbara Kuna iz OŠ Dalj.

Ovi školarci uče radom.

Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 Nazire li se kraj koroni? Već peti tjedan zaredom pandemija znatno usporava, bilježi se pad smrtnosti i novozaraženih

Prelazak granice s COVID potvrdama - 4 Planning a tour to Croatia? Here are the guidelines for COVID restrictions and crossing the border

''Da osjete te materijale u ruci, šta je blato, šta je glina, evo vidite kako se zaigraju, to je prirodan materijal, najoriginalniji'', objašnjava Vladimir Škrobo, vlasnik objekta za ugostiteljstvo i turizam.

Baš originalno i prirodno traže gosti. U Baranju su zbog čobanca i šarana potegnuli iz Splita.

''Odlično je, super! Odlično i super uvijek svaki put kad dođemo'', rekla je Ana.

Domaća hrana, priroda i tradicija poznati su aduti ruralnog turizma, a sada i sigurnost.

''Izolirani OPG-ovi koji pružaju gostima u pandemijskim okolnostima sigurnost, izoliranost i dodir s prirodom i svim tradicionalnim što Baranja nudi'', govori Matej Perkušić iz TZ Baranja.

No, kontinentalni turizam kroz 13 županija čini samo šest posto prošlogodišnjih turističkih dolazaka i dva posto noćenja. Vodeći su Istra (24,8 posto), Kvarner (20,3 posto) i Zadarska županija (18,1 posto).

''Dosta ljudi još ne zna da je selo ono što je bogato i daje poseban mir i iskustvo'', objasnio je ugostitelj Stanko Škrobo.

Osječko-baranjska županija ima najveći broj seljačkih domaćinstava. Među kontinentalcima bilježe najveći promet, ali i rast.

''Imamo 56 novih kreveta i još je u izgradnji kapaciteta. Tako da imamo rast'', rekao je Perkušić.

Ponude ima cijelu godinu.

Milorad Pupovac Pupovac o napadu iz mržnje u Vukovaru: "Ovo je alarmantan čin netolerancije, agresivnosti i nepoštivanja razlika"

Tomislav Tomašević Tomašević i formalno preuzeo upravljanje Zagrebom: "Financije nisu dobre, dobili smo izvješća na 2000 stranica"

''Ako ima povrća u vrtu mi ćemo radionicu kuhanja paradajza za zimu, a u zimi radionice što je tradicionalno za Baranju i Slavoniju, svinjokolja i čvarci'', komentira Denis Sklepić, poljoprivredni gospodarstvenik.

Dio domaćih turista kopnene dijelove odabrao je zbog nemogućnosti odlaska izvan zemlje. No, sve se više vraćaju neotkrivenim biserima Hrvatske. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr