Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dječak pretučen zbog maske

Pupovac o napadu iz mržnje u Vukovaru: "Ovo je alarmantan čin netolerancije, agresivnosti i nepoštivanja razlika"

Aktualno Galerija Milorad Pupovac Milorad Pupovac Foto: DNEVNIK.hr +0 Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac održao je konferenciju za novinare u Zagrebu u 14 sati o napadu iz mržnje u Vukovaru.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac obratio se novinarima povodom posljednjeg izgreda u Vukovaru, od utorka 1. lipnja, kad je fizički napadnut maloljetnik, a što policija neformalno kvalificira kao napad iz mržnje.

"Odrasla osoba izudarala je dječaka samo zbog simbola koje je imao na maski. Želim ponoviti ono što smo jučer kazali. Takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zato što je netko na komadu svoje odjeće, u ovom slučaju maske, imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika", rekao je Pupovac.

Obitelji dječaka uputio ispriku

Obitelji pretučenog dječaka izrazio je ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo "u svakidašnjem poslu koje je obavljalo, a to je kupovina peciva i kruha."

"U ime SDSS-a želim obitelji ovog dječaka izraziti našu ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo. Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj čin, neovisno o tome što je osoba koja je posegnula za nasiljem proživljavala. To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati", rekao je Pupovac.

"Ne postoji opravdanje za ovaj čin", istaknuo je Pupovac. "Htio bih reći - politički piromani u Vukovaru mene i mole članove bi trebali stati. I kod pripadnika navijača i kod pripadnika različitih političkih grupa. Ovako se ne rješavaju međuetnički odnosi, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

"Politički piromani su ti koji potpiruju vatru"

"Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje zbog njihovog piromanskog ponašanja, trebaju biti svjesni da su oni ti koji potpiruju vatru. Krajnje je vrijeme da oni shvati da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se njime ne mogu rješavati međuetnički problemi", kazao je Pupovac.

"Time se ne mogu rješavati odnosi između srpske i hrvatske zajednice, za to je potreban drugačiji pristup. Treba raditi na međunacionalnom povjerenju. Zabrinuti smo što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa", dodao je Pupovac.

"Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu. Proteklih godina bilo je nasilnih događaja u mladoj populaciji, a nas zanima hoće li se oni nastaviti", istaknuo je.

"Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći 'ne' i u Gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama", rekao je Pupovac.

30-godišnjak i sam otac djeteta iste dobi

Navodi kako je 30-godišnjak koji je napao dijete i sam otac djeteta.

"Ne bih kategorizirao je li ovo najgori incident ili nije, ali svakako je grozan i nedopustiv. Znamo da i sam napadač ima dijete iste dobi. Nepojmljivo je za mene kao oca, kao djeda, da se poseže za tim. To samo pokazuje koliko mi imamo posla kao javne osobe i što sve trebamo učiniti da se takve stvari ne događaju", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara bi li postrožavanje kazni za ovakve incidente donijelo rezultate navodi kako su u nekim stvarima postrožavanja kazni dobra stvar, no da negdje to nije dovoljno.

"U našem slučaju to neće biti dovoljno, ni u smislu ZDS ni u smislu četničkih kokardi. Treba osvijestiti koje je to zlo. Moramo imati jasnu političku osudu, javnu osudu koji su to politički piromani u tom području. Djeca moraju odrastati bez pritiska, bez toga da su žrtve tih simbola i ideologija", rekao je Pupovac.

Komentirao obilježavanje Oluje

Pupovac nije htio komentirati prepucavanje predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkoviće oko proslave obljetnice Oluje.

"Ne bih utrčavao u bojno polje dvojice političkih ratnika. Mislim da nije najvažnije gdje će biti obilježena obljetnica Oluje, nego kako", rekao je Pupovac.

"Mi smo lani započeli proces u kojem je obilježavanje godišnjice Oluje pokazalo kako se možemo početi približavati jedni drugima, priznavati ono što je važno i hrvatskoj i srpskoj strani", dodao je.

Napao maloljetnika u pekarnici

Tridesetogodišnjak koji je u utorak u vukovarskoj pekarnici fizički napao maloljetnika i lakše ga ozlijedio, učinio je to iz mržnje te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor, izvijestila je u četvrtak vukovarsko-srijemska policija.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 30-godišnjak 1. lipnja oko 7,30 sati u pekarnici u ulici Vijenac kneza Branimira u Vukovaru, izazvan obilježjem na zaštitnoj maski koju je nosio na licu, fizički napao maloljetnika uslijed čega je lakše ozlijeđen, navode iz policije.

Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a rješenjem suda određen mu je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Kako navode pojedini hrvatski mediji, 30-godišnji muškarac navodno je pripadnik "Grobara", navijačke skupine beogradskog Partizana, a na nasilnu reakciju potaknula ga je zaštitna maska s hrvatskim nacionalnim obilježjima koju je na licu nosio maloljetnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene