Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi u strahu

Kod nas nema virusa, ali preventivne mjere dobro dođu. Evo tko sve treba biti na oprezu

Romina Knežić
Romina Knežić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Romina Knežić zid Romina Knežić zid Foto: DNEVNIK.hr +0 Romina Knežić Galerija 1/2 >>
Ministarstvo zdravstva izdalo je edukativni video s korisnim informacijama vezanima za koronavirus. Mnogi su u strahu, jer su simptomi koronavirusa slični gripi.

Simptomi koronavirusa su kašalj, temperatura, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje, i drhtavica. Važno je reći da virus djeluje drugačije na svakoga, a rizične skupine su pušači, djeca i stariji od 65 godina.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini NAKON OPUŠTANJA MJERA U bolnicama u mjesec dana umrlo gotovo 60.000 ljudi: Što se događa u zemlji iz koje je krenula bolest zbog koje je zastao cijeli svijet? Roditelji s novorođenim djetetom Demografski zaokret Ako se ovo dogodi, promijenit će se svjetski poredak: "Ne želim razmišljati o tome da dobijem bebu"

Riječ je o novom virusu, dosta toga o njemu se još istražuje, no znanstvenici su do sada službeno otkrili da se širi izravnim kontaktom, kapljičnim putem i dodirom predmeta izloženih virusu.

Dakle, nisu problem pošiljke iz Kine, već predmet koji je bio izložen virusu, primjerice ako je zaražena osoba kihnula na vaš radni stol.

Važno je zato slušati upozorenja. Kod nas nema virusa, ali preventivne mjere dobro dođu, dakle redovito prati ruke, biti oprezan u kontaktu sa životinjama s kojih je virus i prenesen.

U slučaju pojave simptoma, treba koristiti maramice, nositi masku, i konzultirati liječnika.

Sve se više ljudi panično javlja s navedenim simptomima, a oni su slični i običnoj prehladi ili gripi, koja trenutačno hara Hrvatskom.

Zato još jednom treba ponoviti, na simptome trebaju paziti samo osobe koje su u posljednjih 14 dana došle iz Kine, ili su bile u kontaktu s osobom kod koje je dokazan koronavirus.

Srećom takvih za sada nema u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene