Učenik, ilustracija
Učenik, ilustracija Foto: Getty Images

Kineski učenici se neće moći vratiti u školu u rujnu ako im cijela obitelj nije u potpunosti cijepljena.


Nekoliko kineskih gradova također smatra da ljude treba cijepiti ako žele ući na javna mjesta poput bolnica i supermarketa. Razmišlja se o tome jer Kina želi cijepiti 64 posto svog stanovništva do kraja godine.

"Oni koji još nisu cijepljeni trebaju požuriti i cijepiti se kako to ne bi utjecalo na povratak vašeg djeteta u školu", izvijestili su u Beiliju, u provinciji Guangxi, početkom ovog tjedna, dodajući da se ova odluka odnosi na učenike svih dobnih skupina.

Međutim, ta se pravila uvelike razlikuju ovisno o mjestu. U sjevernoj provinciji Hebei Pingxiang, učenici u dobi od 12 do 17 godina neće se moći vratiti u školu ako nisu u potpunosti cijepljeni. Nije jasno odnosi li se to na učenike drugih dobnih skupina, prenosi BBC.

U međuvremenu, u Hanchengu, u provinciji Shaanxi, vlasti su rekle da necijepljenim osobama, među ostalim, neće biti dopušteno ići u ​​hotele, restorane i odlazak na manifestacije.

Cjepivo, ilustracija Delta-soj se rapidno širi u susjednoj državi, moguća nova odluka za one koji odbijaju cijepljenje: ''Za to nemamo vremena...''

Cijepljenje djece, ilustracija Milijuni djece zbog pandemije nisu primili redovita cjepiva protiv poznatih dječjih bolesti

Iako se rokovi za donošenje te odluke razlikuju po gradovima, većina ga je postavila do kraja srpnja, kako bi se ljudi cijepili prije nego što na snagu stupe stroge mjere.

Najave su naišle na niz negativnih reakcija. "Isprva su rekli da su cijepljenja dobrovoljna. Ispostavilo se da su ipak obavezna", napisala je jedna osoba na platformi za mikroblogiranje Weibo.