Šišmiš
Šišmiš Foto: Maja Santosi/Pixsell

Poznata kineska virologinja rekla je kako postoji mogućnost da šišmiši u određenim kineskim regijama imaju vrstu koronavirusa koji može prijeći na ljude. Također, nadodaje da istragu oko početnog izvora zaraze treba proširiti izvan Wuhana, pa i Kine.


Šišmiši u regijama južne i jugozapadne Kine već imaju soj koronavirusa koji je sposoban prijeći na ljude, rekla je istaknuta kineska znanstvenica.

Shi Zhengli s Wuhanskog instituta za Virologiju, govori da virusi, uključujući slične sojeve virusa kao Sars-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, vjerojatno kruži i izvan Kine. Smatra da Kina ne bi trebala biti izuzeta iz istrage, no postoje i druge zemlje koje bi trebale biti uključene.

''Viruse ne bismo trebali tražiti samo u Kini, već i u južnoazijskim zemljama'', komentira poznata znanstvenica, nadimka ''Žena šišmiš'' zbog istraživanja vrste koronavirusa koji potječe od šišmiša.

SAD i Kina od samih početaka međusobno se optužuju kao izvori zaraze. Nekolicina zemalja, uključujući Indiju, bila je optuživana kao mogući izvor zaraze. Laboratorij kojega vodi Zhengli našao se na optuženičkoj klupi zbog navodnog curenja virusa. No, virologinja je optužbe negirala te je nedovoljno dokaza koji bi na to upućivali.

Slika nije dostupna Curenje podataka otkriva što se događalo u Kini na početku pandemije: "Situacija je bila zbunjujuća, složena i kaotična"

Koronavirus, Wuhan Gdje je nastao virus koji nam je promijenio život? Godinu dana kasnije Kina tvrdi da Wuhan nije bio izvor zaraze

Šišmiši su, smatra se, prirodni rezervoar za Sars-Cov-2, iako je Zhengli rekla da je vjerojatno virus prenio na još neku životinju prije prelaska na ljude. Ta životinja, nažalost, još nije identificirana. Također, nepoznato je kako je virus mogao cirkulirati u toj životinji ili u čovjeku prije nego je otkriven prošle godine.

Koronavirus, ilustracija - 4 Godinu dana od početka zaraze koja je promijenila milijarde života: Od nultog pacijenta do skrivanja važnog otkrića koje je moglo spasiti tisuće ljudi

Virolog sa Sveučilištu u Sydneyu, Edward Holmes, slaže se da je virus vjerojatno obitavao u privremenom domaćinu duže vrijeme, moguće čak i nekoliko mjeseci prije nego li je otkriven, prenosi The Guardian.

''Sasvim je moguće da se početni prijenos nije dogodio u Wuhanu ni oko njega'', rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju