Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužena za širenje lažnih informacija

Kineskoj novinarki prijeti pet godina zatvora zbog izvještavanja iz Wuhana, od rujna štrajka glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska slobodna novinarka Zhang Zhan suočena je sa zatvorom zbog izvještavanja o epidemiji koronavirusa. Uhićena je prije više od šest mjeseci. Optužena je za širenje lažnih informacija i prijeti joj pet godina zatvora.

37-godišnja nekadašnja odvjetnica Zhang Zhan uhićena je u svibnju ove godine pod optužbom za širenje lažnih informacija tijekom izvještavanja o epidemiji koronavirusa u Wuhanu na društvenim mrežama i streaming servisima. Trenutačno se nalazi u pritvoru u Šangaju.

Slobodna novinarka Zhang Zhan optužena je za "izazivanje sukoba i problema", a optužnica protiv nje uobičajena je u kineskom zakonodavstvu kad se optužuju kritičari vlasti i aktivisti, piše The Guardian.

U optužnici protiv nje piše da je "slala lažne informacije putem teksta, videosnimku i drugih medija na internetskim chatovima poput WeChata, Twittera i YouTubea". "Također je davala intervjue prekomorskim medijima poput Free Radio Asia i Epoch Times te zlonamjerno spekulirala o epidemiji koronavirusa u Wuhanu", dodaje se u optužnici.

Predviđena kazna do pet godina zatvora

Predviđena kazna za slučajeve poput njezina je četiri do pet godina zatvora. Objavljivanje optužnice u ponedjeljak dolazi nekoliko dana nakon što su lokalni mediji javili o navodnom "zatajivanju informacija" o njezinu slučaju, uključujući tvrdnje da njezina majka nije vidjela optužnicu.

Zhang u pritvoru štrajka glađu od rujna, a jedan od njezinih branitelja skinut je sa slučaja. Ona je jedna od brojnih slobodnih novinara koji su ove godine uhićeni nakon putovanja u Wuhan, odakle su izvještavali o izbijanju virusa i reakciji vlasti na izbijanje epidemije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detektirani sumnjivi slučajevi Sjeverna Koreja pooštrava mjere zbog pandemije koronavirusa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkažite! Švedska ograničila okupljanja na osam ljudi: "Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste"

Grupe za ljudska prava u Kini upozoravaju na netransparentnost sudskih postupaka u kojima se novinari procesuiraju te da je stopa osuđujućih presuda oko 99 posto, a osuđenicima se tijekom postupka često uskraćuje pravna pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene