Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI OBOLJELI I NA KRUZERU

Raste broj zaraženih: Zbog koronavirusa u Kini smijenjeno desetak političara, Kanada šalje zrakoplov po svoje državljane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko dužnosnika Hubeija, kineske provincije u kojoj je izbila zaraza koronavirusom, smijenjeno je zbog lošeg upravljanja krizom koju je izazvala epidemija u kojoj je zaraženo 68,5 tisuća ljudi.

U posljednja 24 sata ukupno je potvrđeno 2000 novih slučajeva zaraze, objavila je kineska nacionalna zdravstvena komisija. Broj mrtvih od virusa COVID-19 sada je 1665, nakon što je evidentirano još 145 smrtnih slučajeva od subote. Od toga je 139 njih preminulo u Hubeiju, epicentru epidemije.

Pročitajte i ovo Pismo kapetana Marka Bekavca Kriminalizaciji pomoraca Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge" Slika nije dostupna "Interni dokumenti" Curenje podataka otkriva što se događalo u Kini na početku pandemije: "Situacija je bila zbunjujuća, složena i kaotična"

U posljednja 24 sata u toj je provinciji evidentirano 1843 novih slučajeva zaraze, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti, što je pad s 2420 od dan ranije i treći uzastopni dan u kojemu se bilježi sve manji broj zaraženih.

Većina novih slučajeva zaraze i smrti evidentirana je u Wuhanu, gradu u kojem je virus prvi put primijećen u prosincu.

Smjene zbog koronavirusa

Desetak političkih dužnosnika u Hubeiju smijenjeno je zbog neuspješnog obuzdavanja epidemije, objavila je u nedjelju disciplinska komisija Komunističke partije u toj provinciji.

Iako su bili nižerangirani, njihov odlazak pokazuje kako kinesko vodstvo pokušava smiriti bijes javnosti zbog lošeg upravljanja krizom i time se distancirati od neuspjeha lokalnih birokrata.

Izvan Kine je dosad preminulo četvero ljudi, a zaraženo je njih 500 u gotovo 30 država. Francuska je u subotu izvijestila o prvom smrtnom slučaju u Europi, kineskom turistu iz Hubeija. Prema trenutno dostupnim podacima, smrtnost među oboljelima je 2 posto.

Kanada evakuira svoje državljane

Kanada je objavila da će, kao i Sjedinjene Države i Hong Kong prije nje, poslati zrakoplov po svoje zdrave državljane s kruzera Diamond Princess koji je usidren u Yokohami u Japanu.

Kanadski državljani putnici na kruzeru koji pokazuju simptome koronavirusa neće se moći ukrcati na zrakoplov koji će biti poslan, nego će biti prebačeni u neku od japanskih bolnica gdje će dobiti najbolju odgovarajuću zdravstvenu njegu, dodaje se u priopćenju kanadske vlade.

Putnici koji budu evakuirani u Kanadu, SAD i Hong Kong morat će provesti 14 dana u karanteni. Na brodu je 350 američkih državljana i 330 državljana Hong Konga.

Kruzer sa 3.700 putnika i članova posade u karanteni je u Yokohami od 3. veljače nakon što je kod muškarca koji se iskrcao u Hong Kongu prije nego je brod krenuo za Japan dijagnosticiran koronavirus.

Više od 350 zaraženih na kruzeru

Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva ukupan broj oboljelih na kruzeru se popeo na 355 osoba. "Do sada smo napravili testiranje na 1.219 osoba i 355 ih je bilo pozitivno", kazao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato. To znači da je od subote broj oboljelih porastao za 70. Kako je dodao, od 355 zaraženih njih 73 ne pokazuju simptome bolesti.

Japanske su vlasti dodale i da se, osim 355 zaraženih na brodu, pojavilo novih 53 slučaja na japanskom teritoriju u različitim regijama.

Broj umrlih od koronavirusa službeno nazvanog Covid-19 u Kini narastao je na 1.655 i najviše ih u pokrajini Hubai, a u subotu je zabilježan i prva smrt izvan Azije i to u Francuskoj.

Kina je u nedjelju u svom redovitom dnevnom izvješću o broju oboljelih utvrdila da ih je sada gotovo 68.000, odnosno da se u nedjelju pojavilo 2.009 novih slučajeva, što je brojka u opadanju već treći dan zaredom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene