Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Kineski najviši čelnici proglasili su "odlučujuću pobjedu" nad COVID-om rekavši da su njihovi napori doveli do toga da je više od 200 milijuna ljudi dobilo liječničku pomoć i da imaju najnižu stopu smrtnosti na svijetu.


"Uz stalne napore da se optimiziraju mjere prevencije i kontrole COVID-a od studenog 2022., kineski odgovor na COVID-19 napravio je glatku tranziciju u relativno kratkom vremenu", primijetio je Stalni odbor kineskog Politbiroa (PSC) na sastanku održanom u četvrtak.

"Postignuta je velika odlučujuća pobjeda u prevenciji i kontroli epidemije", dodaju.

Gotovo 800.000 teških slučajeva dobilo je odgovarajuće liječenje, ali čelnici su upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, virus i dalje širi globalno te nastavlja mutirati, javljaju državni mediji, prenosi Reuters.

Ilustracija Svijet ima malo vremena da se pripremi: Prijeti nam znatno gora i smrtonosnija pandemija od koronavirusa

Alemka Markotić - 2 Kada bi se mogao proglasiti kraj pandemije? "Kina ima velik broj oboljelih, puno je umrlih..."

Na sastanku je naglašeno da će Kina povećati stopu cijepljenja za starije osobe te ojačati opskrbu i proizvodnju medicinske robe.

PSC, najmoćnije kinesko rukovodeće tijelo, pozvalo je sve lokalne samouprave i odjele da ojačaju sustav medicinskih usluga, navodi se u izvješću Xinhue.

U prosincu je Kina ukinula svoju gotovo trogodišnju strogu politiku nakon prosvjeda protiv vladinih oštrih antivirusnih ograničenja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju