Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postale su obvezne

Kakve sve postoje, gdje ih nabaviti i kako ih pravilno staviti? Donosimo vodič za zaštitne maske

Zaštitnih maskica danas ima svih vrsta. I dostupne su, za razliku od početka epidemije. Kirurške, platnene, s čepom, bez čepa... sve su to kolokvijalni izrazi za predmet koji još na početku godine nikomu nije bio "ni u peti", a od sutra će svima morati biti na licima.

Prije nego što uopće stavite masku, važno ju je znati pravilno koristiti. Za početak morate imati čiste ruke. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DETALJAN VODIČ Od danas na snazi nova pravila: Donosimo tko, gdje i na koji način mora nositi masku za lice ili medicinsku masku Kafić, ilustracija - 1 Strože mjere Maske uskoro obvezan dodatak i za popodnevnu kavu: Epidemiolog objašnjava u kojim ćemo ih sve situacijama morati nositi

Zatim masku primite za bočne trakice i svjetliji dio prinesete prema licu. Metalni dio mora biti na vašem nosu, njega prilagodite nosu i licu tako da nema prostora između maske i lica. Nakon toga masku više ne dirate. Ona mora pokrivati nos, usta, bradu. Dakle, mora pokrivati nos inače nije pravilno stavljena! I nakon toga ste spremni ući u prostor gdje je obvezna maska.

Kako nas štite?

A zašto nam maske uopće koriste? Pa najbolje da vam pokažemo na primjeru,.

Recimo da se nađete u neposrednoj blizini zaražene osobe. Ako nitko nema masku, rizik od zaraze je vrlo visok. Ako vi kao zdrava osoba imate masku, ali zaražena osoba je nema, rizik od zaraze je visok. Ako vi kao zdrava osoba nemate masku, a zaražena osoba ima masku, rizik od zaraze je srednji. Ako oboje imate masku, mogućnost od zaraze je niska. A ako se udaljimo barem metar i pol, rizik od zaraze je vrlo nizak.

Budući da zaražene osobe možda i nemaju simptome, važno je da maske svi nosimo. Tri su vrste maski koje najčešće koristimo. Platnena je najslabija zaštita, no bolje ikakva nego nikakva, one tek usporavaju prijenos kapljica.

Koje su vrste?

Medicinska maska najbolja je kada ju nosi zaražena osoba i ona štiti od respiratornih kapljica. FFP2 i FFP3 maske štite od više tekućih čestica i često se koriste u zdravstvenim ustanovama.

Maske možete kupiti u trgovinama ili ljekarnama. Ovisna o učinkovitosti bit će i njihova cijena. Platnene maske, koje se mogu koristiti više puta, stajat će 8 kuna. Kirurška maska po komadu će biti 5 ili 6 kuna, ako kupite pakiranje od 50 maski, stajat će vas 250 kuna. FFP2 stajat će vas oko 30 kuna. A FFP3, s filtrom, koje su najučinkovitije, stajat će vas gotovo 90 kuna.

Kada je i kako baciti?

A kada ste došli kući ili ste gotovi s korištenjem maske, skinut ćete je tako da je primite za bočne trakice. Maska je sada kontaminirana, što znači da je nije dobro spremiti u džep ili torbu, već je treba spremiti u plastičnu vrećicu. Prije nego što ćete opet koristiti platnenu masku, treba je očistiti. Zato je svaki dan treba otkuhati u vrućoj vodi i prije primjene dobro osušiti.

Osim platnenih, sve su druge maske jednokratne, pa tako i ove medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti po nekoliko sati, a kada ste gotovi, skinete ih i bacite u smeće. Nakon toga operite ruke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene